hervormingen-china Er is altijd veel discussie in de markten over de groeicijfers van China. Veel kenners zijn sceptisch, met name over de recent gepubliceerde kwartaalcijfers. Sam Walsh, CEO van mijngigant Rio Tinto, laat echter weten dat hij nog volop vertrouwen heeft in de Chinese economie.

Walsh was vrijdag in Washington en gaf daar een speech voor de Amerikaanse Kamer van Koophandel. Hij vertelde dat Rio’s interne cijfers in grote mate overeenkomen met de officiële schattingen van Peking. Hij refereerde aan de geruststellende woorden die de Chinese premier Li Keqiang eerder had uitgesproken tijdens het World Economic Forum. Li had tijdens die gelegenheid de aanwezigen voorgehouden dat de Chinese economie een harde landing zal vermijden. “Rio staat achter deze uitspraken van de Chinese premier. Wij denken dat de Chinese groei voor dit jaar rond de 7 procent zal uitkomen”, zo zei Walsh volgens een artikel in The Australian Financial Review.

Kwetsbaarder

De CEO gaf wel aan dat de wereldeconomie veel kwetsbaarder is geworden en dat Rio rekening houdt met potentiële schokken voor de commodity-markten. Tegelijkertijd was hij optimistich over China en haar beleidsmakers: “Ik ben positief over China én ik ben positief over de Chinese leiders en hun pragmatische aanpak. Ik heb volledig vertrouwen in hun visie en in de maatregelen om de economie op de juiste koers te houden.”

Amerikaanse kijk onjuist

Walsh had ook nog een boodschap voor het Amerikaanse publiek, dat erg sceptisch is over het economische beleid in China. Hij zei dat de Amerikaanse kijk op overheidsingrijpen onjuist is. De Chinese overheid kan namelijk veel sneller en directer reageren indien zaken de verkeerde kant op dreigen te gaan, dan westerse beleidsmakers. Dit is een fundamenteel verschil tussen het westen en China, aldus Walsh.   Wel gaf de CEO aan begrip te hebben voor sceptici die de cijfers van het tweede kwartaal niet vertrouwen. Hij erkende dat er inderdaad een flinke groeivertraging had plaatsgevonden, en dat de officiële cijfers uit Peking niet overeenkwamen met Rio’s waarnemingen.

Alternatieve criteria Rio

Om onafhankelijk de economische situatie te beoordelen, heeft Rio ‘alternatieve criteria’ waarmee de groei wordt gemeten: “En die interne indicatoren laten inderdaad een grotere teruggang zien in het tweede kwartaal dan de officiële cijfers uit Peking. De laatste weken is dat verschil echter weer kleiner geworden, zo hield Walsh zijn publiek voor.

<<< Deze kleine sector belooft een industriële revolutie >>>