Annuïteit

Veel mensen staan weigerachtig tegenover een annuïteit, vooral omdat ze er veel te weinig van kennen. Nochtans kan een annuïteit zeer nuttig zijn tijdens een pensioen. Annuïteiten kunnen net die extra financiële slagkracht geven die andere gepensioneerden ontbreken. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat annuïteiten bescherming bieden tegen een tekort aan inkomen tijdens uw pensioen. Bij een annuïteit betaalt u op een bepaald moment een (groot) bedrag aan een bank of verzekeraar om een kleiner, maandelijks bedrag in de plaats te krijgen. Het moeilijke is natuurlijk om in te schatten hoeveel u van uw spaargeld moet spenderen aan een annuïteit. Traditioneel gaat men er van uit dat iemand tijdens zijn pensioen jaarlijks 4% van zijn spaargeld nodig heeft om van te leven. In dat geval zou iemand 50% van zijn spaargeld in een annuïteit moeten steken. Dit is uiteraard een groot bedrag.

Meer halen uit een annuïteit: flexibiliteit is het sleutelwoord

Het eenmalige te betalen bedrag wordt door de tegenpartij beheert op de financiële markten. Wanneer u flexibel bent in verhouding tot de prestaties op die financiële markten, kunt u het eenmalige bedrag verlagen. We maken dit iets duidelijker. Wanneer u minder spaargeld opneemt tijdens moeilijke beursjaren (2% à 3% i.p.v. 4%), kunt u het bedrag van de annuïteit met 50% verlagen. Als u op voorhand weet dat u tijdens moeilijke beursjaren minder geld gaat uitgeven, hebt u minder geld nodig om van te leven en daalt uw spaargeld minder snel. Op die manier kan de annuïteit zelfs een perfecte aanvulling zijn om die moeilijke periode te overbruggen. Dit betekent dat u meer geld kunt overhouden op uw spaarrekening wanneer u de annuïteit voor een lager bedrag afsluit. U hebt minder gegarandeerd inkomen nodig.

Tijdstip wanneer u de annuïteit afsluit is belangrijk

pensioen aandelen

Veel mensen sluiten hun annuïteit af op het moment dat ze op pensioen gaan. Maar wat als er op dat moment net een berenmarkt ontstaat op de financiële markten? U moet zich niet direct haasten om een annuïteit af te sluiten. Wie binnen de 10 jaar zijn spaargeld begint om te zetten naar annuïteiten, betaalt amper een kostprijs om te wachten, aldus het onderzoek. Het loont zelfs om te wachten op betere tijden. Annuïteiten zijn niet voor iedereen weggelegd. Toch loont het de moeite om de strategie te bekijken. Niemand weerhoudt u er van om in stappen over te schakelen van spaargeld naar annuïteiten. U kunt altijd met een klein bedrag beginnen en het gegarandeerde inkomen later uitbreiden. Op deze manier spendeert u niet ineens een groot bedrag en verlaagt u ook de kans op een verkeerde timing. Zolang u flexibel blijft en uw tijd neemt, brengt u uw centen waar u heel uw leven hard voor werkte alvast niet in gevaar.

>> Ontdek de beste aandelen van de komende jaren <<