Vorige week kondigde Janet Yellen van de Federal Reserve aan dat de kortetermijnrentevoet hetzelfde blijft. Er kwam dus geen renteverhoging. Met een kortetermijnrentevoet van 0% – 0,25% blijft de Federal Reserve ver onder de eigen doelstelling en er is niet direct beterschap in zicht. Grote boosdoener: deflatie. Hoewel de economische activiteit in de Verenigde Staten relatief sterk blijft, was het vooral China en het gebrek aan inflatie die de Federal Reserve er toe aanzette om de kortetermijnrentevoet onveranderd te laten. De historisch lage participatiegraad in de Amerikaanse economie en het gebrek aan looninflatie beperken een hoger inflatieniveau op korte termijn. Maar Yellen ziet nog steeds een aantrekkende inflatie op middellange termijn.
Is Yellen blind voor de deflatoire krachten?
Na jaren van ZIRP – Zero Intrest Rate Policy – blijft het verschil tussen het inflatieniveau en de inflatiedoelstelling enorm. De Federal Reserve houdt rekening met de PCE prices als het gaat over hun inflatiedoelstelling. Deze ligt in de Verenigde Staten momenteel op 0,3%. Dit is dus mijlenver van de doelstelling van 2%.
Janet Yellen ziet inflatie echter nog steeds aantrekken op middellange termijn. Maar uit een studie van Harvard Professor Carmen Reinhart blijkt de middellange inflatiedoelstelling van 23 ontwikkelde landen op 0,2% ligt – rond het niveau van de Verenigde Staten en het laagste niveau sinds 1933.
Steeds meer signalen dat deflatie toeneemt in het systeem.
In de jaren ’70 – ’80 moest de Federal Reserve vooral inflatie bestrijden omdat er sterke inflatoire krachten aanwezig waren in het globale monetaire systeem. Nu zijn er vooral deflatoire krachten aanwezig in het globale monetaire systeem. De reden dat men kost wat kost deflatie wenst te bestrijden is omdat deflatie de wereld kan verwoesten. Sinds de financiële crisis zijn de globale schulden alleen maar toegenomen. Overheden zagen hun schulden toenemen en ook de centrale banken pompten hun balansen vol met schuldpapier. Deflatie heeft een vernietigende kracht op iedereen die schulden heeft.
Grondstoffen zijn een mooi voorbeeld van de kracht van deflatie. De Bloomberg Commodity Index daalde sinds de piek in april 2011 al met bijna 50%. Andere factoren om rekening mee te houden als het over deflatie gaat, zijn:
- Overcapaciteit in China nadat het land de globale economie moest redden na de financiële crisis.
- Overcapaciteit in het westen door het 0% rentebeleid waardoor de zwakke spelers op de markt blijven.
- Een steeds oudere bevolking in het westen. Ouderen geven minder geld uit en beleggen meer in vastrentende producten.
- Technologische vooruitgang die producten goedkoper maken en de productie vereenvoudigen.
GOUD biedt ook bescherming tegen deflatie