Diesel schandaal

Het aandeel BMW verloor vandaag op de Duitse beurs even 10% van zijn beurswaarde nadat er berichten verschenen dat ook BMW fraudeert met de uitstootwaarden van giftige stoffen bij de dieselmotoren. Volgens een Duits magazine zou de X3 xDrive 20d sporteditie tot 11 keer meer giftige stoffen uitstoten dan toegelaten. Na het schandaal rond Volkswagen doet de vraag de ronde of dieselmotoren wel kunnen voldoen aan de huidige strenge milieunormen. Dit vestigt natuurlijk de aandacht op andere autofabrikanten zoals nu BMW. De SUV van BMW werd getest door het International Council on Clean Transportation, dezelfde groep die Volkswagen betrapte op fraude. Volgens Auto Bild zou de BMW X3 zelfs meer giftige stoffen uitstoten dan de gecontroleerde auto’s van Volkswagen. BMW ontkent voorlopig:

“Er zit geen systeem in een BMW die moet herkennen wanneer een auto onderworpen wordt aan een test of niet. Een BMW reageert niet anders bij een controle dan op de weg.”

Volgens de auto analisten bij JP Morgan verkoopt Volkswagen wereldwijd 25% van zijn auto’s met een dieselmotor, BMW 35%, Daimler 45% en Peugeot 40%. De impact op de autosector, voornamelijk in Europa, kan gigantisch worden als het schandaal nog verder uitbreidt.

CEO Volkswagen krijgt minstens €30 miljoen

Winterkorn Ondertussen legde Martin Winterkorn zijn functie als CEO van Volkswagen neer. Maar zoals dat gaat met CEO’s van grote bedrijven zal Winterkorn er niet armer op worden. Winterkorn was CEO sinds 2007 en kan 2 grote betalingen ontvangen op zijn bankrekening, afhankelijk hoe de Raad van Bestuur zijn ontslag catalogeert. In eerste instantie heeft Winterkorn alvast recht op een pensioenpakket van €28,6 miljoen. Daarnaast kan Winterkorn ook nog eens 2 jaar loon krijgen als “vergoeding”. Winterkorn was de 2e best betaalde CEO van Duitsland met een jaarsalaris van €16,6 miljoen. Wanneer de Raad van Bestuur Winterkorn verantwoordelijk houdt voor het huidige schandaal, zal hij deze “vergoeding” van 2 jaar moeten laten vallen. Maar de raad van commissarissen van het uitvoerend comité liet in een verklaring al weten dat hun voormalige CEO ‘niet op de hoogte was van de manipulatie’ en dat ze hem ‘bedanken voor bewezen diensten’. Wie een beetje tussen de regels leest, weet dan al hoe laat het is.

Verantwoord omgaan met geld – Lees de BeursBijbel