Een groot land met een gezonde demografie. Lage schulden. En 9 procent van de wereldwijde oliereserves in de grond. Dit moet wel hét land zijn waar iedere belegger in wil investeren. Maar tot dit jaar is deze groeimarkt volledig genegeerd door beleggers. Waarom? Omdat het gaat om Iran, een land dat de afgelopen decennia in een economisch isolement heeft geleefd. Daar lijkt nu echter verandering in te komen. Iran en zes wereldmachten zijn eerder dit jaar overeengekomen dat een groot deel van de internationale sancties op Iran wordt opgeheven in ruil voor een strikte inperking van het atoomprogramma. Ligt hier een kans voor beleggers?
Iran vergelijkbaar met Turkije
“Iran is vergelijkbaar met Turkije, maar dan met 9 procent van de oliereserves op de wereld. Beleggers zullen nooit meer meemaken dat een land van deze grootte zich opent voor buitenlandse investeringen”, zo schrijft Charles Robertson van zakenbank Renaissance Capital in een rapport over het land. De fundamenten van de Iraanse economie zijn inderdaad erg aantrekkelijk. Zo heeft het land een bevolking van 78 miljoen mensen; meer dan ieder ander groeiland in Oost-Europa. En 66 procent van de bevolking is jonger dan 30 jaar. De economie heeft nu al een waarde van $437 miljard. Het is daarmee de 27e economie ter wereld, min of meer gelijk aan Argentinië of Taiwan. En groter dan Oostenrijk of Thailand.
150 miljard investeringen nodig
Volgens president Rouhani heeft het land 150 miljard dollar aan investeringen nodig om 8 procent groei per jaar te bereiken. Het land kampt met een werkloosheid van 24 procent en dat cijfer moet snel omlaag. “Vorig jaar zijn in Iran 700.000 nieuwe banen gecreëerd, terwijl er 800.000 nodig zijn om alleen al de mensen die nieuw zijn op de arbeidsmarkt aan het werk te helpen”, aldus de Iraanse president in een toespraak in de Verenigde Staten. Indien Iran uit zijn isolement raakt en buitenlandse investeerders worden verwelkomt, dan kan de waarde van de economie in relatief korte tijd verdubbelen. Robertson wijst op de grote kansen in retail, telecommunicatie en internet. Hij vergelijkt Iran nogmaals met Turkije: “Dat land was één van de grootste succesverhalen in het vorig decennium.” Er moet nog veel veranderen in Iran, maar het lijkt erop dat noodzakelijke hervormingen zullen plaatsvinden. Westerse bedrijven staan te dringen om zaken te doen met het kansrijke land. Beleggers met een langetermijnhorizon moeten de ontwikkelingen in Iran daarom goed in de gaten houden.
>>> Succesvol investeren in groeilanden? Lees dan ons rapport over de kansen in deze markten <<<