Rijk en oud pensioen

Zou het kunnen dat de rijken gewoon beter beleggen dan de particulieren beleggers? Is dat een reden waarom de inkomensongelijkheid toeneemt? Volgens een nieuw onderzoek blijkt dit het geval te zijn. Ten eerste zijn rijke beleggers beter opgeleide beleggers. Ze hebben meer verstand van beleggen. Een particuliere belegger denkt dat hij verstand heeft van beleggen omdat hij niet beter weet, zegt het onderzoek. Dit noemt men het Dunning-Kruger effect. Wie niet het geluk heeft om te leren over beleggen, weet ook niet wat hij mist. Een tweede reden is dat rijke beleggers data kopen die het verschil kunnen maken. Informatie is geld. Rijke mensen hebben toegang tot databases met financiële data die hen helpen om een hogere return te behalen. Particuliere beleggers moeten het doen met veel minder date. Dit resulteert in een lagere return. Financiële onderzoekers Marcin Kacperczyk, Jaromir Nosal en Luminita Stevens komen tot de volgende conclusie:

De verschillende niveaus van beleggers vormen fundamentele verschillen die een onmisbaar effect hebben op de toekomst van de financiële markten. Meer gesofisticeerde beleggers zullen meer kapitaal verwerven doordat hun portefeuille in waarde stijgt en ze dividenden innen. Als je een betere belegger bent, maakt geld meer geld. Gesofisticeerde beleggers zijn ook beter in de mogelijkheid om waardevolle activa sneller op te pikken.

Dit leidt uiteraard tot een steeds snellere inkomensongelijkheid. De rijken blijven steeds rijker worden omdat hun kapitaal steeds meer opbrengt. Maar ook omdat ze meer mogelijkheden hebben. Hoe meer ze weten, hoe beter ze begrijpen wat ze moeten leren. Dit ondersteunt de theorie van Thomas Piketty waar de financiële markten de inkomensongelijkheid doet exploderen. Dat is ook duidelijk te zien aan de grafiek van Marcin Kacperczyk waaruit blijkt dat de gesofisticeerde beleggers vooral na het uiteenspatten van de internetbubbel veel beter presteert dan de particuliere belegger. De rijken hebben zich sneller aangepast aan de nieuwe realiteit van de financiële markten en ze kregen via de opmars van het internet veel sneller toegang tot data die het verschil kan maken. Onwetendheid over beleggen op de financiële markten kunnen wij verhelpen. Lees hier de BeursBijbel.