koper

Koper steeg woensdag naar de hoogste prijs sinds een week, nadat China’s PMI-cijfer stabiliseerde rond het dieptepunt sinds drie jaar. Ook maatregelen van Glencore en Anglo American om de koperproductie in Chili te verminderen, hadden een positief effect. Prijzen op de London Metal Exchange stegen woensdag met 1,4 procent tot $5.230 per ton dankzij een meevallend PMI-cijfer uit China. Een dag eerder waren de prijzen al met een forse 3,8 procent omhoog geknald, dankzij maatregelen van enkele grote mijnbouwconcerns. Zo kondigde zowel Anglo American als Glencore productiebeperkingen aan bij enkele Chileense mijnen.

Schermafdruk 2015-10-01 10.58.07

PMI stabiliseert

China’s officiële PMI graadmeter noteerde 49.8 punten in september. Dit cijfer was een kleine verbetering ten opzichte van de 49,7 punten in augustus. Ook de marktverwachting lag op 49.7 punten, volgens een peiling van Bloomberg. Een andere graadmeter van Caixin Media and Markit Economics toonde ook verbetering ten opzichte van de vorige maand. Hoewel de PMI index laat zien dat de situatie enigszins stabiliseert, noteert het cijfer nog altijd onder de 50 punten. Een score onder dat niveau betekent dat de economie krimpt. “De Chinese PMI biedt nu steun aan de prijs van koper, omdat het boven verwachting van de markt is”, aldus Victor Thianpiriya, analist bij Australia & New Zealand Banking Group Ltd. “

Productiebeperkingen

De productiebeperkingen van grote mijnbouwconcerns volgen op een 22 procent daling van de koperprijs dit jaar. Beleggers houden de situatie op de markt nauwlettend in de gaten, want de koperprijs flirt al een paar weken met het 50-daags gemiddelde. Met name Glencore en Anglo American staan onder druk van de markt om verdere maatregelen te nemen. Een kleine verandering in de koperprijs kan al flinke gevolgen hebben op de balans van deze bedrijven. Zeker nu deze balansen veelal gekenmerkt worden door flinke schulden. “De markt kampt momenteel met een voorraadoverschot en dat zet de koperprijs flink onder druk. Het is daarom goed om te zien dat enkele producenten discipline tonen en maatregelen nemen”, aldus Thianpiriya.

>>> Profiteren van een herstel van de koperprijs? Bekijk dan nu ons grondstoffenrapport! <<<