worldbank

Begin deze week waarschuwde een hoge official van het IMF voor de enorme berg bedrijfsschulden in de groeilanden. Later in de week zei Christine Lagarde dat de volatiliteit in de emerging markets flink kan toenemen. En nu waarschuwt ook de baas van de Wereldbank, Jim Yong Kim, voor problemen in de groeilanden. Mocht het niet zijn doorgedrongen tot beleggers, dan is het nu wel duidelijk gemaakt door het IMF en de Wereldbank: de economische problemen in de emerging markets zijn voorlopig nog niet voorbij. “Er zijn veel factoren die een negatieve invloed hebben op de economie van deze landen,” zo zei de president van de Wereldbank tegenover CNBC. “Een groot deel van de problemen is ontstaan door de diepe val van de grondstofprijzen. En deze daling wordt voor een groot deel veroorzaakt door de stagnerende groei in China.”

Renteverhoging nadelig voor groeilanden

Ook een Amerikaanse renteverhoging is nadelig voor groeilanden. Een hogere rente zal de toegang tot kapitaal bemoeilijken, want veel leningen worden in dollars verrekend. “Deze twee factoren geven ons het idee dat de economische groei zal vertragen, met name in de groeilanden”, aldus Kim. In de uitleg van Kim weerklonken de woorden van IMF baas Christine Lagarde, die eerder deze week aangaf dat emerging markets voor het vijfde achtereenvolgende jaar met stagnerende groei worstelen. Desondanks lijkt de Fed een renteverhoging nog voor het einde van dit jaar te willen implementeren. Richmond Fed President Jeffrey Lacker zei tegen The Wall Street Journal dat de centrale bank wellicht zelfs al in oktober de rente zal verhogen.

Terugkeer Iran

Maar Kim waarschuwt dat een renteverhoging in 2015 zeer vervelende consequenties zal hebben voor de groeilanden. En dan met name voor de landen die afhankelijk zijn van grondstofprijzen, want een duurdere dollar resulteert in een verdere daling van grondstofprijzen. Ook de terugkeer van Iran in de olie- en gasmarkt zal de prijzen drukken: “Olie- en gasproducenten zitten al in een slechte situatie, en wanneer Iran terugkeert op de markt zal de prijs van olie nog eens $10 zal dalen,” aldus Kim. Bekijk hieronder het interview met Jim Yong Kim:

>> Maak geen onnodige fouten meer op de beurs <<