Question mark in brain_SR

De aandelenbeurzen zijn gisteren met flinke winsten gesloten. Beleggers denken massaal dat de Federal Reserve de rente in oktober niet zal verhogen vanwege tegenvallende macrocijfers. Maar analisten zijn nog altijd niet eensgezind over het moment wanneer de eerste renteverhoging dan wel zal plaatsvinden.  Mohamed A. El-Erian, de belangrijkste economisch adviseur van Allianz SE, schat de kans op 50 procent dat de Fed de rente in december zal verhogen. Analisten bij Societe Generale denken echter dat de FOMC zal wachten tot maart 2016. “Een verhoging in oktober zal niet gebeuren, maar ik denk nog steeds dat december een mogelijkheid is voor de Fed”, zo stelt El-Erian in een  interview met Bloomberg. Maar Vincent Chaigneau, hoofd valutastrateeg bij SocGen, is het oneens met El-Erian: “De markten prijzen nu een renteverhoging in voor maart 2016, met twee verhogingen in zowel 2016 als 2017.”

Renteverhoging bij 2 procent groei

Boston Fed President Eric Rosengren zei eerder dat de Amerikaanse economie met een snelheid van 2 procent moet groeien in de tweede helft van dit jaar. Alleen dan is een renteverhoging in december mogelijk. Beleggers verkeren dus voorlopig nog in onzekerheid. “De opmerkingen van Rosenberg bevatten geen duidelijk signaal voor een verhoging voor het einde van dit jaar”, aldus Marius Daheim, obligatiestrateeg bij SEB AB. “We moeten wachten op de volgende relevante cijfers. Een verhoging in oktober zal zeker niet plaatsvinden, en december is ook nog lang niet zeker.” Ook volgens Greg Fleming, hoofd Vermogensbeheer van Morgan Stanley’s, is het onduidelijk wanneer de centrale bank de rente zal verhogen: “Als de Fed voornamelijk kijkt naar de de binnenlandse situatie, dan komt er een verhoging in december. Indien de Fed rekening houdt met de turbulentie buiten de VS, dan zal er pas in 2016 een besluit komen,” zo stelt Fleming in een interview met CBNC.

Obligatiemarkt sluit oktober uit

De yield op de Bloomberg Global Developed Sovereign Bond Index viel gisteren terug tot 0.97 procent, het laagste niveau sinds april. Hieruit blijkt dat ook de obligatiemarkten ervan uitgaan dat een renteverhoging in oktober van de baan is.

Schermafdruk 2015-10-06 07.57.02

Maar of dat ook geldt voor een renteverhoging in december, daarover lopen de meningen van diverse experts nog flink uiteen…

>> Maak geen onnodige fouten op de beurs <<