peru_cnt_9nov09_istock_b

Deze week zijn de ministers van Financiën en bestuurders van centrale banken bijeen in Lima, voor de jaarlijkse vergaderingen van het IMF en de Wereldbank. Gastland Peru staat er goed op bij beleggers en economen. Het land wordt in toenemende mate gezien als het geheime succesverhaal van Zuid-Amerika. Peru is een veel kleinere speler op het wereldtoneel dan Mexico, Brazilië, of zelfs Chili. Het land heeft echter in de afgelopen jaren wel een betere reputatie opgebouwd dan zijn grote broers. In het oog springende schandalen, zoals bij het Braziliaanse Petrobras, hebben zich in Peru niet voorgedaan. Patrick Mange, groeilandenstrateeg bij BNP Paribas, stelt tegenover CNBC dat Peru na Mexico zijn favoriete keuze is voor beleggingen op korte termijn: “Brazilië heeft wellicht potentie, maar niet eerder dan volgend jaar. Chili is niet mijn favoriet, want het land leunt teveel op commodities. Ik geef nog altijd de voorkeur aan Mexico, maar Peru maakt zeker grote sprongen vooruit.”

Opwaardering Moody’s

Sinds 2014 hebben Peru en Mexico dezelfde kredietbeoordeling (A3) van Moody’s. Peru kreeg vorig jaar een opwaardering dankzij gezonde overheidsfinanciën en succesvolle economische hervormingen. De maatregelen van de huidige regering zorgen voor een betere diversificatie van de economie en hogere belastinginkomsten. Ook Mark Mobius is enthousiast over Peru. De beleggingsgoeroe schrijft in een note aan beleggers dat Peru’s economische prestaties een voorbeeld zijn voor andere landen in de regio: “Latijns-Amerika gaat zwaar gebukt onder de groeivertraging van China en de waardevermindering van de valuta’s, maar Peru gaat beter om met deze uitdagingen dan andere Zuid-Amerikaanse landen.” Zo is de Peruviaanse sol met 22 procent gedaald ten opzichte van de dollar, maar deze terugval is een stuk minder dan de 43 procent keldering van de Braziliaanse real. Daarnaast voorspelt het IMF dat Peru’s economie met 3,2 procent zal groeien in 2015. Dat cijfer is hoger dan de verwachte groei van Chili (2,5 procent), Colombia (3,0 procent) en Mexico (2,4 procent).

Veel potentie op lange termijn

Op lange termijn kan Peru flink groeien wanneer de prijzen van koper en zilver herstellen. Het land is momenteel de op één na grootste koperproducent ter wereld, en gaat zelfs op termijn wellicht Chili voorbij. “Hoewel de lagere commodityprijzen de Peruviaanse economie momenteel pijn doen, zal een rebound het land een flinke economische stimulans geven”, aldus Mobius.

>>> Meer weten over groeilanden? Lees dan ons groeimarkten rapport! <<<