AB Inbev biermerken AB InBev bereikte eindelijk een deal met het management van SABMiller voor de grootste overname uit de geschiedenis in de sector en een van de grootste overnames allertijden. Gecombineerd ontstaat er een gigant met een marktwaarde van ongeveer $275 miljard. Toch heeft de overname mogelijk 1 groot nadeel. Dit betekent veel werk voor de adviseurs van beide bedrijven. Lazard is de hoofdadviseur van AB InBev, SABMiller wordt bijgestaan door een groep van 9 bankiers waaronder JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs en Robey Warshaw. Deutsche Bank treed op als ‘corporate broker’. Een van de taken die het team van bankiers mogelijk te wachten staat, is de verkoop van ’s werelds best verkopende biermerk: China’s Snow. De overname geeft de Belgische biergroep een marktaandeel van bijna 40% in China. Mogelijk zal SABMiller’s aandeel van 49% in China Resource Enterprise verkocht moeten worden. Naar schatting is dit aandeel $5 miljard waard. Snow is veruit het snelst groeiende biermerk ter wereld. Snow heeft een marktaandeel van 23% in China. Analisten verwachten dat de biermarkt in China met 50% zal groeien tegen 2019.

AB InBev SABMiller Snow China

China Resource Enterprise heeft in China een marktaandeel van 23,2%, AB InBev is met merken Budweiser, Harbin en Sedrin nummer 3 in China met een marktaandeel van 14%. Nummer 2 in China is Tsingtao Brewery met een marktaandeel van 18,4%.

Wordt Heineken de lachende 3e?

Het marktaandeel van AB InBev in China is na de overname groot genoeg voor de Chinese overheid om een onderzoek te starten. Als AB InBev verplicht wordt om Snow te verkopen is Heineken een van de potentiële overnemers aangezien de Nederlandse bierbrouwer nog niet actief is in China. Een andere gegadigde zal Kirin Holdings zijn, de andere 51% eigenaar van China Resource Enterprise. Maar China heeft in het verleden nog niet zo dikwijls moeilijk gedaan over grote overnames. De Chinese biermarkt zit in een consolidatiefase waarin enkel de sterkste zullen overleven. De aanwezigheid van ’s werelds grootste bierbrouwer kan dan ook niet ontbreken. AB Inbev is een bedrijf met een sterk groeiend dividend. Lees hier alles wat u moet weten over dividendaandelen.