Coca-Cola overname

Het klinkt misschien ongeloofwaardig maar als u verder leest, is het dat niet: AB InBev kan in de toekomst wel eens een kandidaat zijn om Coca-Cola over te nemen. Softdrinks maken 1/5e uit van het volume van SABMiller en deze activiteiten zijn complementair met die van Coca-Cola. En er is meer. Met een overname van $106 miljard komt AB InBev-SABMiller op de 6e plaats als grootste overname ooit in de wereld. De gecombineerde groep zal de helft van de winst in de sector opstrijken en zal wereldwijd 1 bier op 3 verkopen. De liefdesverklaring van AB InBev voor SABMiller dateert al van begin september. Na 4 onderhandelingsrondes kwam er op 13 oktober eindelijk witte rook, juist een dag voordat de deadline van de Britse regulatoren verliep. AB InBev moest wel het onderste uit de kan halen om de Santo Domingo familie uit Colombia en Altria, de Amerikaanse tabaksgigant met een meerderheidsbelang in SABMiller, te overtuigen. Het finale bod ligt 50% hoger dan de beurskoers begin september.

Nu moet het grote werk nog beginnen

Mogelijk zal AB InBev het deel van SABMiller in MillerCoors moeten verkopen in de Verenigde Staten. Ook het snelst groeiende biermerk in de wereld, het Chinese Snow, zal mogelijk verkocht moeten worden. Een ander probleem zijn de bottelactiviteiten van SABMiller in Afrika. SABMiller verzorgt de bottelactiviteiten voor Coca-Cola in Afrika terwijl AB InBev de bottelactiviteiten voor PepsiCo voor zijn rekening neemt in Zuid-Amerika. Het management van AB InBev heeft in het verleden dikwijls bewezen sterk te zijn in het verminderen van de kosten. Dit is noodzakelijk om synergievoordelen te creëren. Maar SABMiller is al mager. Het heeft zijn activiteiten goed gespreid. Dit zal het moeilijker maken om overtollige fabrieken en werknemers te vinden.

De grootste uitdaging

Maar de grootste uitdaging van de groep moet mogelijk nog komen volgens Trevor Stirling van onderzoek firma Sanford C. Bernstein. Voor de aankondiging van de overname waren er al geruchten dat AB InBev met 3G Capital (de Braziliaanse private equity firma die onder andere eerder al met AB InBev werkte en die Warren Buffett hielp Heinz over te nemen) Coca-Cola zou willen overnemen. Coca-Cola is een bedrijf waar nog wel veel in de kosten gesneden kan worden. Samen met de softdrinkactiviteiten van SABMiller lijkt een overname in de toekomst niet meer zo onmogelijk als u zou denken. Een fusie tussen AB InBev SABMiller en Coca-Cola zou een globale gigant creëren met een immense infrastructuur, bottelactiviteiten en productiefaciliteiten.

20% tot 60% winst per jaar