Diverse marktkenners denken dat de stimuleringsmaatregelen van de ECB op korte termijn zullen worden uitgebreid. Ze wijzen onder meer op de recente rally van staatsobligaties; deze zou impliceren dat er extra maatregelen op komst zijn. Maar volgens marktkenner Martin van Vliet is dit onjuist. Hij wijst op de daling van de volatiliteit in de handel van staatsobligaties. Europese obligaties stegen vorige week. Zo daalde de yield op Duitse obligaties met looptijd van 10 jaar tot 0,55 procent. Maar de volatiliteit bereikte vorige week het laagste punt sinds twee maanden. Dit suggereert dat handelaren momenteel voorzichtig langs de zijlijn staan, in afwachting van het ECB-besluit op 22 oktober. Deze rust op de markt staat in schril contrast met begin dit jaar. Toen sprong de volatiliteit naar 6,6 procent, het hoogste punt sinds 2013. Dat was vlak voordat Mario Draghi QE aankondigde.
De graadmeter viel terug tot 5.1 percent, het laagste niveau sinds 7 augustus.
“De mensen die denken dat Draghi een duidelijke hint zal geven in de komende week over uitbreiding van QE, zullen worden teleurgesteld,” zo zegt Martin van Vliet, strateeg bij ING Groep in Amsterdam.
Verschillende uitspraken over QE
Twee ECB-bestuurders deden afgelopen week verschillende uitspraken over de mogelijke uitbreiding van QE. Zo zei Ewald Nowotny dat de inflatie in Europa duidelijk niet voldoet aan de doelstelling van de ECB. Deze uitspraak gaf sommige analisten het idee dat uitbreiding van QE aanstaande is. Maar in een interview met CNBC liet ECB-collega Benoit Coeure een ander signaal horen. Hij stelde dat het te vroeg is om te spreken over meer QE. “Het is voorbarig om deze mogelijkheid nu uitgebreid te bespreken. Tegelijkertijd is het onze plicht te anticiperen op alle mogelijke gevaren die een verder herstel van de Europese economie kunnen dwarsbomen.” Zowel de markt als de ECB gaf vorige week dus nog geen duidelijkheid over mogelijke uitbreiding van QE. Wellicht dat daar deze week verandering in komt…