Rusland stelt in de overheidsbegroting de verwachting voor de olieprijs voor de komende drie jaar naar beneden bij tot $ 50 per vat. Tegelijkertijd verlegt het de investeringsfocus van energie naar binnenlandse landbouw en industrie. Dat blijkt uit uitlatingen van president Poetin en zijn ministers tijdens een forum van VTB Capital. De olieprijs implodeerde vorig jaar na een enorme opmars van de Amerikaanse olieproductie door fracking. Tegelijkertijd gingen de Saoedi’s vol in de tegenaanval met prijsverlagingen om marktaandeel te houden. Zo zijn de Arabieren recent begonnen met olieleveringen aan de Baltische staten via de haven van het Poolse Gdansk. Traditioneel is dat een basis-exportmarkt van Rusland. Maar de concurrentie is moordend.
Rusland: industrie gemarginaliseerd
De hoge olieprijs van de afgelopen jaren zorgde voor een kunstmatig overgewaardeerde roebel. De Russische industrie kon niet concurreren met het buitenland en verpieterde. De resulterende afhankelijkheid van de olie- en gasindustrie over het laatste decennium was een fundamentele fout, zo stelt Minister van Financiën Anton Siluanov nu. Met een radicaal plan hoopt Poetin de Russische import binnen twintig sectoren, van zware machinerie tot auto’s en van pharma tot voedsel, binnen vijf jaar fors terug te schroeven. Dat zal ten koste gaan van investeringen in energie. En waarschijnlijk, zoals alle handelsbarrières, ook ten koste van de levensstandaard van de bevolking. Zo ontvangt de Belaya Dacha Group al subsidie voor kassen in het ijskoude Novosibirsk te Siberië om kropsla te verbouwen. Vladislav Inozemtsev van het Center for Post-Industrial Studies te Moskou schudt dan ook zijn hoofd:
Dit beleid leidt ons naar een quasi-Sovjet economie die ontkoppelt van de rest van de wereld. Het land zal verpauperen. De daling van de levensstandaard zal gepaard gaan met doordringende propaganda die de Russische trots op autarkie zal benadrukken.
Positief voor olie
Rusland is momenteel de grootste olieproducent ter wereld met 10,7 miljoen vaten per dag. Maar de output van de West-Siberische olievelden uit het Sovjet tijdperk zal de komende drie jaar zonder investeringen tot 6% inzakken. De offshore velden richting de Noordpool en de enorme schaliereserves van het Bazhenov Bassin zijn niet rendabel bij de huidige olieprijzen. En deze vergen in ieder geval buitenlandse technologie die niet beschikbaar is vanwege de sancties. Momenteel is er wereldwijd nog sprake van overproductie van olie. De verandering in het Russische beleid kan echter wel eens een belangrijke factor worden voor de olieprijs op langere termijn. De wereldwijde overinvesteringen van de afgelopen jaren leidden tot de huidige lage prijzen. Het terugschroeven ervan is een garantie voor meer toekomstige krapte op de oliemarkten.
<<< Verdien meer geld met deze gratis ULTIEME Trading Almanak >>>