fed_reserve Op dit moment schat de markt de kans dat de Fed dit maand de rente verhoogt op slechts 4%. Dat is zo goed als nul. Een reden is de interne verdeeldheid, wat ook blijkt uit een enorme diversiteit aan publieke uitspraken van de laatste weken. Bovendien voorziet één staflid een negatieve rente, zoals bleek uit de laatste ‘dot plot‘. Kortom, de markt verwacht op zijn vroegst ergens volgend jaar de eerste renteverhoging. Maar volgens Steen Jakobsen van Saxo Bank zijn de enige kansen die echt nul zijn in het leven dat je niet dood gaat en geen belasting hoeft te betalen. De strateeg wijst er op dat meerdere stafleden aan hebben gegeven dat een renteverhoging dit jaar nog mogelijk is. Maar dan zult u zeggen: dat roepen ze al zo lang. Toch kan het er nu wel echt van komen. Allereerst gaf de Fed vorige maand ‘externe factoren’ als een van de redenen op om nog geen actie te ondernemen. En die factoren zijn de afgelopen weken behoorlijk verbeterd. Het is tot op zekere hoogte waarschijnlijk dat de Fed zichzelf zal feliciteren dat men zo slim was om de verhoging nog even uit te stellen, aldus Jakobsen. Bovendien staan de aandelenmarkten na een paar roerige maanden weer in de plus voor dit jaar. Met een mogelijke traditionele eindejaarsrally voor de deur vormt een zwakke markt ook geen excuus meer.

Twee uitkomsten mogelijk

Er zit dus een goede mogelijkheid in dat de Fed binnenkort gaat ‘verrassen’ met eerste verhoging. Dat zou volgens de strateeg in ieder geval de geloofwaardigheid ten goede komen. En een centrale bank begint niets zonder geloofwaardigheid. Maar hoe dan ook ziet Jakobsen het somber in. Ofwel verhoogt de Fed de rente en volgt in 2016 een recessie. Ofwel doet het niets, maar zorgt de markt er wel voor dat lenen voor bedrijven duurder wordt. In de ‘echte wereld’ is de cost of capital al sinds juni 2014 aan het stijgen. Zo zijn de spreads op junk bonds sinds die tijd verdubbeld. Jakobsen:

Er zijn maar twee mogelijke uitkomsten: 1) permanent lagere groei en productiviteit of 2) een nieuwe crisis. En beide gaan samen met significant lagere beursrendementen.

<<< Deze kleine sector belooft een industriële revolutie >>>