Sparen en beleggen In onze jeugd wordt ons vooral geleerd om te sparen. Maar sparen brengt in de huidige omstandigheden niets meer op. Slechts weinigen leren de overstap te maken van sparen naar beleggen. Nochtans is beleggen essentieel om uw vermogen op te bouwen. Vandaag leggen we uit hoe u de stap kunt maken van sparen naar beleggen. Een onderzoek van BlackRock leert ons dat slechts 6% van zijn ouders leert hoe ze moeten beleggen. Het gebrek aan financiële opvoeding zorgt ervoor dat 69% van de mensen zichzelf niet zien als een belegger. Nochtans bewijst de aandelenmarkt al decennia dat het de beste plaats is om het hoogste rendement te bekomen op lange termijn. Er zijn 3 type mensen als het aankomt op het beheren van hun geld:

  • Spaarders
  • Spaarders en beleggers
  • Geen van beide

Hoewel er mensen zijn die de middelen niet hebben om te sparen, zijn er ook veel mensen die moeten leren hoe ze moeten omgaan met hun financiën om geld over te houden. Die mensen moeten meestal ook leren hoe ze durven beleggen.

De regels voor sparen zijn veranderd

Sparen is belangrijk, iedereen moet wat spaargeld aan de kant zetten. Iedereen heeft spaargeld nodig voor een noodfonds of onverwachte kosten. Maar spaargeld brengt tegenwoordig niets meer op. Als u uw geld niet gaat beleggen, verliest u een belangrijk element om uw welvaart op lange termijn op te bouwen. Mensen die sparen én beleggen hebben een financieel plan oor ogen. Ze zorgen ervoor dat ze geld hebben op korte termijn terwijl ze de rest investeren op lange termijn. Deze mensen zijn dikwijls succesvoller in het bereiken van hun financiële doelen. De volgende stappen helpen u om een succesvolle spaarder én belegger te worden. 1. Zie sparen en beleggen als hetzelfde Mensen die beleggen zien dit als een manier om te sparen. Ze hebben 22% minder cash. Hoe sneller u begint met beleggen, hoe groter de kans dat uw geld meer zal opbrengen. 2. Maak een plan Maak een plan met daarin dezelfde discipline om te beleggen als om te sparen. Mensen met een plan hebben meer vertrouwen dat ze voldoende geld zullen hebben in de toekomst en dat ze hun huidige verplichten kunnen nakomen. 3. Vraag juist advies U moet niet veel geld hebben om advies te vragen aan professionele adviseurs. U kunt al beginnen met een portefeuille samen te stellen met minder dan €5.000. Laat u door uw bank ook niets wijsmaken. De meeste bankiers denken in functie van hun werkgever en niet in functie van de klant.

Hoe meer u leert over sparen en beleggen, hoe meer uw geld zal opbrengen. Financiële opvoeding krijgen de meeste mensen helaas niet mee van hun ouders of van de school. Dit kan echter wel het verschil maken tussen financieel tekort komen of financieel comfortabel leven.

Volg daarom de Facebook-Pagina van Slim Beleggen of schrijf u in op de wekelijkse nieuwsbrief.