druckenmiller_goud Stan Druckenmiller ziet een bubbel in kortetermijndenken die fout gaat aflopen. Dat blijkt uit uitlatingen van de legendarische macro-belegger op de Dealbook conferentie van de New York Times. Hoewel de Fed zelf een belangrijk aandeel had in het veroorzaken van de financiële crisis, is Druckenmiller wel te spreken over het krachtige en creatieve ingrijpen van de centrale bank na de val van Lehman. Wie weet wat er anders gebeurd zou zijn. Maar ergens tussen 10,1% werkloosheid en de huidige 5,1% werkloosheid ging het fout. Terwijl de detailhandelsverkopen sterk opveerden, bouwde de Fed de crisismaatregelen niet af. Druckenmiller:

Ik denk dat dit slecht af gaat lopen. Beleggers nemen steeds meer risico. Er is geen marktdiscipline meer. Overheden in opkomende markten kunnen dingen doen die ze nooit eerder deden. Ook bedrijven doen bizarre dingen. Die kopen met geleend geld groot aandelen in terwijl de koersen 2,5 keer hoger staan dan vijf jaar terug.

Het enige wat de Fed doet is vraag naar voren halen. Druckenmiller:

Dit geeft geen permanente boost. Je leent van de toekomst. Er is een enorme misallocatie van kapitaal die al onnodig lang duurt. Je ziet een bubbel in kortetermijngedrag. Zowel van overheden, bedrijven, de Fed en fondsbeheerders. Hier gaan we op een bepaald moment de prijs voor betalen.

Korte termijn versus lange termijn is een terugkerend thema in het interview. Druckenmiller focust bij beleggingen dan ook op de historie van de kwartaalresultaten. Een onevenredig hoog aantal earnings beats suggereert dat het management vooral gefocust is op de korte termijn. En dat is een slecht signaal. Druckenmiller is overigens voorzichtig met aandelen:

Ik werk met de veronderstelling dat nieuwe bearmarkt gestart zou kunnen zijn in juli. Voornamelijk omdat 80% à 90% van de aandelen het voorgaande jaar zakten. En dat neigt vaak aan een bearmarkt vooraf te gaan. Ik sta nu min of meer aan de zijlijn qua aandelen. Ik kan mezelf wel bearish zien worden, maar niet echt bullish.

https://www.youtube.com/watch?v=l0YjPekmccs

<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>