china-economy

De afgelopen maanden hebben veel grote zakenbanken hun voorspellingen naar beneden moeten bijstellen. En deze adviesverlagingen hadden niet alleen betrekking op de aandelen, maar ook op de groei van de wereldeconomie. Veel economen zijn bang voor een wereldwijde groeivertraging en deze angst komt niet zomaar uit de lucht vallen. De afgelopen maanden zijn we er immers achter gekomen dat de zogenoemde ‘BRIC-landen’ hun beste tijd wel gehad lijken te hebben. De Braziliaanse economie is in een neerwaartse spiraal terecht gekomen en ook de Russische economie kampt de laatste jaren met de nodige groeiproblemen. De grootste angst ontstond echter pas toen de Chinese economie scheurtjes liet zien. De Chinese export is de afgelopen maanden flink in waarde gedaald en volgens de economen kan de vertraging van de Chinese economie een bedreiging zijn voor de rest van de wereld.

De wereldeconomie kan getroffen worden door een nieuwe crisis

Ook CEO Nils Smedegaard Andersen, van Moeller-Maersk, is van mening dat de wereldeconomie wel eens heel hard getroffen zou kunnen worden. Hij durft zelfs te zeggen dat de wereldeconomie er nog slechter aan toe is dan de meeste mensen op dit moment denken.

world-trade

Hij doet onder andere een beroep op de bovenstaande grafiek. Op bovenstaande grafiek kunnen we zien dat de volumes nog redelijk goed blijven liggen, maar dat de waarde van de gesloten handelsovereenkomsten sterk is afgenomen. Hij concludeert dat we een zelfde beweging zagen tijdens het uitbreken van de financiële crisis. Het is daarom ook niet vreemd dat Andersen vreest voor een nieuwe economische meltdown. Volgens hem kunnen we daarom maar beter de groeicijfers van de BRIC-landen goed in de gaten houden. Mochten de groeilanden verder wegzakken, dan neemt de kans op een nieuwe wereldwijde crisis toe.

>> Bescherm uw vermogen tegen een nieuwe crisis <<