Brexit

De discussie over het Britse lidmaatschap van de EU laait op. De Britse premier David Cameron heeft een referendum beloofd voor het einde van 2017, maar wellicht vindt de volksraadpleging al plaats in de zomer van 2016. Dit zijn volgens Bloomberg de belangrijkste argumenten.

 Voor het EU-lidmaatschap

  • Het Verenigd Koninkrijk profiteert mee indien de EU handelsovereenkomsten sluit met andere grote markten.
  • Vrij verkeer van arbeid, waardoor het land toegang krijgt tot een grote hoeveelheid opgeleide arbeiders. Immigranten leveren ook meer op dan dat ze kosten.
  • Vrije toegang tot een afzetmarkt van 500 miljoen mensen. Indien de Britten vertrekken, zullen ze heffingen moeten betalen op 90 procent van hun export naar de EU.
  • Zogenaamde red tape is geen reden om te vertrekken. Het Verenigd Koninkrijk heeft nu al de meest liberale regulering na Nederland.
  • Wat vindt de rest van de wereld ervan? Hoewel het Britse volk daar wellicht lak aan heeft, hebben diverse leiders hun voorkeur duidelijk laten blijken. Zo heeft de Amerikaanse president Obama aangegeven dat het land in de EU moet blijven om invloed te behouden. Ook de Chinese president Xi Jinping heeft laten weten dat hij de voorkeur geeft aan een EU-lidmaatschap van het VK.

Tegen het EU-lidmaatschap

  • Een Brexit geeft het land de kans om eigen handelsdeals te sluiten met snelgroeiende economieën. Dat is een belangrijke prioriteit, gezien de zwakke prestaties van Europa op economisch gebied.
  • Het land moet weer controle krijgen over de grenzen om Britse werknemers te beschermen. Immigratie houdt ook in dat de Britse bevolking publieke diensten en sociale zekerheid voor immigranten subsidieert.
  • Er zijn teveel regels in de EU. Een Brexit biedt het land de kans om de regelgeving te verlichten.
  • Een vertrek betekent een forse kostenbesparing, omdat dan de bijdrages aan het EU-budget dan vervallen.
  • Het VK krijgt bij een Brexit meer eigen invloed. Zo krijgt het land dan weer een eigen zetel bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

-1x-1

Onzekerheid neemt toe

Wat de uitkomst ook zal zijn, de Britse premier David Cameron doet er verstandig aan om het referendum zo snel mogelijk te laten plaatsvinden. Volgens analisten van HSBC heeft een langdurig uitstel van de beslissing een negatief effect op de economie, omdat het de onzekerheid in de markt vergroot. Ook Thomas Sampson, een expert verbonden aan de London School of Economics, uit zich in soortgelijke bewoordingen: “Zolang er geen referendum plaatsvindt, heerst er onzekerheid. En het is een vaststaand feit dat onzekerheid leidt tot uitstel van belangrijke investeringen.”

>> Bescherm uw vermogen tegen een nieuwe crisis <<