Goud verzekering

De daling van de goudprijs tot het laagste punt in vijf jaar heeft veel media ertoe aangezet om goud te bestempelen als een vergane glorie. De dagen als veilige haven voor goud zouden voorbij zijn. Maar daar vergissen de meesten zich in. Goud is als een verzekering en een verzekering hebt u nodig vóór er iets gebeurt. Het belang van een veilige haven te zijn wordt de laatste maanden fors overschaduwd door de potentiële renteverhoging van de Federal Reserve. Dat geen enkele centrale bank sinds 2008 erin slaagde een renteverhoging vol te houden, kunt u hier zien op deze grafiek. De terreuraanslag in Parijs zorgde slechts voor een lichte opstoot van de goudprijs. Maar tijdens de eerste 10 minuten van de handel op maandag werden er 10 keer meer goudcontracten verkocht dan normaal. Dit toont aan dat goud nog steeds een toevluchtsoord is in tijden van crisis. Dat de goudprijs deze stijging niet kon volhouden, heeft vooral te maken met de sterke Amerikaanse dollar. Peter Schiff benadrukt nog eens dat u goud moet hebben vóór er iets gebeurt. Wanneer u wacht tot na een gebeurtenis – zoals een nieuwe financiële crisis – is het meestal te laat. Dan is er geen goud meer beschikbaar of u betaalt een veel te hoge prijs.

U kunt goud vergelijken met een autoverzekering. U hoopt het nooit nodig te hebben, maar u zal blij zijn als het toch zover is. Wanneer u een autoverzekering afsluit nadat u een ongeval had gehad, is het ook te laat.

Er is de laatste maanden opnieuw een duidelijke vlucht naar fysiek goud. Dat blijkt ook uit de cijfers van de World Gold Council. De vraag naar goud piekte opnieuw in het derde kwartaal voornamelijk gedreven door aankopen van baren en munten door particulieren en door centrale banken.

Peter Schiff: Goud perfect voorbeeld van Gresham’s Law

Deze hernieuwde vraag naar fysiek goud is ingegeven door Gresham’s Law. Gresham’s Law zegt dat wanneer een overheid een bepaalde soort van geld overwaardeert en een andere soort van geld onderwaardeert, het ondergewaardeerde geld het land zal verlaten. Dat is precies wat we nu zien. Cash geld of digitaal geld wordt overgewaardeerd door het printen van geld via de centrale banken terwijl fysiek goud het land in snel tempo verlaat. Dit zien we ook in China waar de vraag naar goud fors steeg na de devaluatie van de Yuan door de Chinese centrale bank. Om uw vermogen te beschermen tegen een volgende crisis, die er altijd komt, moet u goud hebben vóór de crisis gebeurt. De toekomst is onzeker en goud blijft de meest effectieve verzekering tegen onzekerheid en crisis.

<<< Maak kennis met de GoudGids van Slim Beleggen >>>