nouriel-roubini

Zorgen over de economische groei in de wereld veroorzaken veel volatiliteit op de financiële markten. Sommige analisten zijn bezorgd dat we aan het begin staan van een nieuwe wereldwijde recessie. Verrassend genoeg komt Nouriel Roubini met een ander geluid. Hij zegt dat we geen angst moeten hebben voor een crisis. “We krijgen volgens mij geen nieuwe recessie. China is competent genoeg om een harde landing te vermijden,” zo stelt Roubini, ook wel bekend als Dr. Doom, tegenover CNBC.

1447783936_shanghai_3month

De Shanghai Composite Index, China’s belangrijkste graadmeter, is sterk opgeveerd van de dieptepunten die in augustus werden neergezet. De index staat momenteel ruim 11 procent in de plus voor dit jaar.

Geen recessie in VS

Volgens Roubini is de kans op een recessie in de VS ook laag. Er zijn twee factoren die een Amerikaanse recessie kunnen veroorzaken. Zo kan een harde landing in China voor problemen zorgen. Daarnaast kan een te hoog tempo van renteverhogingen door de Fed een crisis veroorzaken. “Het is onwaarschijnlijk dat de Fed in een hoog tempo renteverhogingen zal invoeren. Eerder zal het tegendeel gebeuren,” aldus Roubini. Het maakt volgens hem niet uit of de centrale bank in december of in maart het besluit neemt om de rente te verhogen. “De mensen die tegen een verhoging zijn, stellen dat een dergelijk besluit grote problemen zal veroorzaken in de opkomende markten. Maar dat denk ik niet. De Fed heeft immers de afgelopen periode al impliciet duidelijk gemaakt dat de renteverhoging eraan komt. De markten kunnen daardoor goed anticiperen en zo grote problemen voorkomen.”

Wel zwakke groei wereldeconomie

Roubini laat dus opvallend optimistische geluiden horen in het interview met CNBC. Desalniettemin verwacht hij dat de wereldwijde groei zwak zal zijn. De rendementen van Amerikaanse aandelen zullen in 2016 gemiddeld onder de vijf procent liggen. Bekijk hieronder het interview met Nouriel Roubini:

 <<< Beleg in China met het Groeimarkten Rapport >>>