Frankrijk doet een beroep op de noodtoestand en laat de EU-begrotingsregels varen om grootscheeps te investeren in veiligheid en defensie, zo schrijft Ambrose Evans-Pritchard in de Telegraph. Volgens president Francois Hollande staan de vitale belangen van de Franse natie op het spel:
Het veiligheidspact heeft voorrang op het stabiliteitspact. Frankrijk is in oorlog.
De Franse overheid zal tenminste 17.000 nieuwe krachten aannemen, waarvan 5.000 politieagenten, 1.000 douaniers en 2.500 gevangenisbewaarders. Dat komt uiteindelijk neer op fiscale stimulering. Het kan de negatieve economische effecten op de toeristenindustrie dempen, aldus de commentator. Het begrotingstekort zal daardoor de Brusselnorm van 3% niet halen. Waar de Europese Commissie nu nog rekent op een Frans tekort van 3,4% en 3,3% van het bbp in 2016 en 2017, zal de uitkomst waarschijnlijk een stuk hoger liggen. En dat kan de staatsschuld van de huidige 96,5% van het bbp snel naar 100% duwen, aldus Evans-Pritchard. Hij is het overigens wel volledig eens met het besluit van de Fransen:
Het zou nog erger zijn dan parodie als Brussel in deze politieke context aan zou blijven dringen op de begrotingsregels.
De Franse economie laat een opmerkelijk beperkte groei zien na de crisis. Het bbp steeg afgelopen kwartaal met 0,3% na een hapering eerder dit jaar. De werkloosheid ligt nog op 10,7% en steeg de afgelopen maanden. Brigitte Granville van de QM Universiteit van Londen waarschuwt dat het land op een economische catastrofe afstevent. De Fransen hebben na vele jaren in de monetaire unie aan concurrentiekracht ingeboet. En de arbeidswet van 3.648 pagina’s helpt ook niet. Volgens Evans-Pritchard zouden de uiteindelijke economische effecten van de aanslag in Parijs uiteindelijk snel weg moeten ebben. Hij baseert zich hierbij op wetenschappelijk onderzoek van Nobelwinnaar en econoom Gary Becker, die de effecten van de Al-Aqsa Intifada in Israel en de aanslag op de WTC in 2001 onderzocht. Patrick Cockburn, de bekende verslaggever van The Independent en schrijver van het boek ‘De nieuwe heilige oorlog’, vraagt zich overigens af of bombardementen alleen voldoende zijn om ISIS klein te krijgen. De organisatie bedient zich van guerilla-tactieken die zich zeer moeilijk laten bestrijden vanuit de lucht.
<<< Deze kleine sector belooft een industriële revolutie >>>