rate hikeDe paniek slaat weer toe onder goudbeleggers. Wie de prijsactie in de afgelopen weken heeft gevolgd, kan er niet omheen: de goudprijs begeeft zich in een moeilijk technisch parket. Toch dienen we dit beeld meteen te nuanceren. Goud in dollartermen staat onder druk, maar goud in eurotermen ligt er helemaal niet zo slecht bij, integendeel!

Goud in euro 50 MA

De europrijs van goud zit in een patroon van hogere bodems en hogere toppen in het najaar. Zelfs het 50-daags gemiddelde lijkt een opwaartse trend op te pakken. Maar de markt focust op goud in dollars. Beleggers vrezen immers een renteverhoging door de Fed, want: ‘een hogere rentevergoeding is slecht voor goud’, zo luidt het bij de meeste beursexperts. De uitspraken worden vaak zonder enige onderbouwing gedaan, want klopt het wel? Is het zo dat goud altijd daalt als de rente stijgt? Gelukkig leest u Slim Beleggen. We gingen alle periodes van een duidelijke renteverhoging na. Dit zijn de feiten… Tot en met 1972 is een vergelijkend onderzoek niet mogelijk, aangezien de VS een ‘vaste’ goudprijs hanteerde in een gecontroleerde markt. Hierna werd de goudprijs ‘losgelaten’. Van februari 1972 tot juli 1974 zagen we de eerste verhoging van de Fed Funds Rate, de officiële benaming van de rente ingesteld door de Federal Reserve.

Gold Rate Hike feb 1972 - July 1974

Zoals u op bovenstaande grafiek kan zien steeg de goudprijs van iets meer dan 40 USD/ounce tot 180 USD/ounce (x 4!), terwijl de rente werd opgetrokken van 3 tot 13%. Een volgende periode van renteverhoging was van juni 1977 tot maart 1980. In deze periode giert een uitzonderlijke hoge inflatie door de economie.

Gold Rate Hike jan 1977 - Mar 1980

Opnieuw zien we de goudprijs fors stijgen, van net boven 100 USD/ounce tot boven 800 USD/ounce: een verachtvoudiging!! Het is een erg volatiele periode. De rente wordt meteen na de piekstand fors naar beneden getrokken door de Fed, maar dit bleek wat te snel. Van juli 1980 tot en met januari 1981 moest de Fed opnieuw de rente optrekken, omdat de inflatie hardnekkig hoog bleef.

Gold Rate Hike July 1980 - Jan 1981

Blijkbaar had goud al eerder door dat inflatie getemperd was, want in deze periode van rentestijging bleef goud in een bandbreedte – tussen 600 en 700 USD/ounce – hangen. In de jaren hierna nam inflatie snel af, wat uiteindelijk de economische boost op gang bracht. Hierdoor moest de Fed toch nog af en toe het rentewapen inzitten, om de economie niet te laten verhitten. Een volgende stijging van de rente vond plaats van februari 1983 tot september 1984.

Gold Rate Hike Feb 1983 - Sep 1984

Hier is het duidelijk dat goud beduidend aan waarde inleverde. Terwijl de goudprijs daalde van 500 tot 350 USD/ounce, steeg de rente van 8,5% tot 11,5%. Geen lage rentes overigens, wat erop wijst dat centrale bankiers nog vers met het inflatiespook in gedachten opereerden. Een volgende periode van rentestijging is van september 1986 tot april 1989.

Gold Rate Hike Sep 1986 - Apr 1989

Aanvankelijk wist de goudprijs te stijgen, van 400 tot 500 USD/ounce, maar toen de centrale bank de rente aggressiever verhoogde in de tweede helft van de periode, zakte de goudprijs terug weg naar 400 USD. Ondertussen zijn we al in de jaren negentig aanbeland, die voor sommigen toch het boegbeeld zijn van lage inflatie en economische welvaart. De eerste renteverhoging in dit decennium vond plaats tussen december 1993 en juni 1995.

Gold Rate Hike Dec 1993 - Jun 1995

Ook nu kunnen we niet zeggen dat goud fors daalde, maar eerder handelde in een smalle bandbreedte tussen 375 en 395 USD/ounce. Uiteraard moest de Fed opnieuw ingrijpen in de eindjaren negentig, want de technologieboom zorgde voor een overhitting van jewelste.

Gold Rate Hike Jan 1999 - Jul 2000

Opnieuw werd het renteniveau op anderhalf jaar tijd quasi verdubbeld, maar goud bewoog per saldo niets. Ook nu was er tussentijdse volatiliteit van de goudprijs tussen 250 en 330 USD/ounce. Na het uiteenspatten van de technologiebubbel, duurde het tot mei 2004 alvorens de rente opnieuw, van een ultralaag niveau van 1 procent, werd opgetrokken tot juli 2006.

Gold Rate Hike May 2004 - Jul 2006

En ja hoor. Goud is weer terug van weggeweest: de prijs schiet in de tweede helft van de periode omhoog van 400 naar een tussentijdse piek van meer dan 700 USD/ounce. Dat waren zowat de meest uitgesproken periodes van rentestijging onder een ‘vrije’ goudprijs. Wat kunnen we hieruit opmaken?

  • 3 postieve periodes voor de goudprijs
  • 2 negatieve periodes voor de goudprijs
  • 3 zijwaartse periodes voor de goudprijs

Hoe de markt uit deze resultaten de conclusie kan trekken dat goud persé lager zal gaan in de volgende stijgingscyclus, dat is voor ons een raadsel. Slechts in 2 gevallen van de 7 was dit aan de orde. Hierbij moeten we bovendien aanduiden dat de negatieve episodes voorkwamen in de jaren die volgden op een periode van uitzonderlijk hoge inflatie. In de periode van hoogconjuctuur en disinflatie ging goud per saldo zijwaarts bij een stijgende rente. Wie toen goud op het juiste moment wist op te pikken, kon zelfs een mooi rendement realiseren op zijn aankoop. Dat brengt ons bij vandaag. Indien de Fed vandaag begint met een nieuwe verhoging van de rente, dan doet ze dit met name om een oplopende inflatie straks de kop in te kunnen drukken. En we komen uit een periode van een uitzonderlijk lage rente terwijl de economische groei niet bijzonder hoog was. Dus in feite kan je de huidige periode het best vergelijken met de omstandigheden die we eerder zagen in het vorige decennium, van 2004 tot 2006. Toen de rente opgetrokken werd, steeg de goudprijs vrolijk mee, maar pas nadat de Fed maand na maand de rente structureel had opgetrokken. In de laatste fase van de rentestijging onderging goud pas een parabolische versnelling. We denken dat dit parcours vandaag een template kan vormen voor goud in de toekomst. Er zal hoogst waarschijnlijk een punt gezet worden achter de jarenlange daling van de goudprijs, en een voorzichtig traject van hogere bodems en hogere toppen zal zich ontwikkelen. We verwachten echter niet meteen prijsspektakel, zoals eerdere parabolische versnellingen. Dit verwachten we pas over enkele jaren, als de vrees voor inflatie opnieuw in de hoofden van beleggers rondspookt. Slimme beleggers weten wat hun nu te doen staat alle voorgaande informatie; nu rustig goud inslaan vandaag en de tijd afwachten tot goud opnieuw, over enkele jaren, een parabolische versnelling ondergaat. Daarbij blijven we hameren op maximale weging van 20% van de portefeuille, met een 50/50 diversificatie tussen goudmijnaandelen én fysiek goud. Ook hier moet je nooit alle centen inzetten op één paard, maar op alle paarden in de gouden renstal! Ontdek de Beste Gouden ‘Renpaarden’ in het Goud & Zilver Rapport, met een Premium Selectielijst die de Beste Goud- én Zilvermijnaandelen in deze sector bevat.

<<< ONTDEK HIER ONS NIEUWSTE GOUDEN RENPAARD >>>