Albert_Edwards_1 Japan zit opnieuw in een recessie: al de vierde sinds de crisis van 2008. De economie kromp afgelopen kwartaal met 0,2%. Desondanks maakte de Bank of Japan (BoJ) eerder vandaag bekend de QQE gelijk te houden op 80 biljoen yen per maand. edwards_japan De OECD, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, ziet voor de eurozone een potentiële bbp-groei van 0,8%, voor de VS 1,6% en voor het VK zelfs 2,0%. Dat laatste zit hem vooral in de demografie van Groot-Brittannië. Die ziet er relatief gunstig uit en er stromen veel arbeidsmigranten binnen. Hoe anders is de situatie in Japan. Het land staat bekend als zeer gesloten en er is amper immigratie. De potentiële Japanse bbp-groei ligt niet hoger dan 0,4% per jaar, aldus de OECD.

edwards_bbp

Albert Edwards, strateeg bij SocGen, stelt dat hij geen fan is van QE. Maar Japan heeft volgens hem geen andere opties. Het land is fiscaal gezien failliet. Bovendien heeft het een continue devaluatie van de yen nodig om de winstgroei bij bedrijven en de groei van onderliggende consumentenprijzen en lonen vast te houden. Ondertussen beweegt de yen al bijna een jaar zijwaarts. Bovendien heeft de BoJ al een groot deel van de Japanse staatsobligatiemarkt in handen. En is het de op één na grootste belegger in de Japanse aandelenmarkt. Als de centrale bank in dit tempo blijft doorkopen, dan zijn er op een gegeven moment niet zoveel beleggingsmogelijkheden meer over, aldus de strateeg. edwards_jpy Maar Edwards heeft een oplossing, die ook direct de yen aanpakt. Zijn inspiratie doet hij op bij een voordracht uit 2002 van niemand minder dan voormalig Fed-voorzitter Ben Bernanke, getiteld: “Deflation: Making Sure “It” Doesn’t Happen Here“. Deze staat ook wel bekend als de ‘helikoptergeld-speech’. Bernanke legt daarin uit dat de Fed bij nood ook buitenlands staatspapier aan kan schaffen. Daarmee is er in ieder geval niet het risico op een tekort aan papier om op te kopen. Als voorbeeld haalt Bernanke de Amerikaanse goud-devaluatie van 40% aan in de Grote Depressie van de jaren 1930. Edwards wijst er op dat een van de hoofddoelstellingen van QE de devaluatie van de eigen munt is, zonder dat al teveel in het zicht te doen. Maar het masker gaat al af. Recent liet ECB-president Mario Draghi in het openbaar weten dat een zwakkere euro een belangrijk doel is bij het beleid. Edwards denkt dan ook dat Japan vroeg of laat overgaat tot het opkopen van buitenlandse activa. Dat behelst rechtstreekse verkopen van yen en aankopen van de buitenlandse valuta in kwestie. Dus directe devaluatie. Edwards:

Onmogelijk? Veel van wat we nu als routine beschouwen in de financiële markten zou voor de crisis van 2008 ondenkbaar zijn geweest. De logische volgende stap in de wereldwijde valutaoorlog zijn directe valuta-interventies!

<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>