Bijna een jaar geleden besliste de leden van de OPEC om de productie niet terug te schroeven. Dit zorgde voor een massale verkoopgolf die vandaag nog steeds voelbaar is voor de olieprijs. Sindsdien laait de speculatie op of olie verder zal dalen tot $20 of terug zal stijgen tot $100. Dat laatste lijkt echter mathematisch onmogelijk te zijn. Een olieprijs boven 100 dollar ligt nog vers in ons geheugen. Dat is dan ook de voornaamste reden waarom analisten geloven dat het nog mogelijk is dat de olieprijs terug kan stijgen tot dit niveau. Dit is echter een fabeltje gezien de omstandigheden op de oliemarkt. De olieprijs is enorm volatiel, de West Texas Intermediate crude noteert momenteel rond $42 per vat. Voor een stijging van de olieprijs naar 100 dollar moet de olieprijs dus al 140% stijgen. Op jaarbasis gebeurde dit nog maar een keer in de afgelopen 30 jaar, namelijk tussen februari 1999 en februari 2000.
De olieprijs was meer dan 50% gedaald begin 2015. Dit gebeurde de laatste 30 jaar ook slechts twee keer: de oliecrash van 1986 en tijdens de financiële crisis in 2009. Na de vorige dalingen van meer dan 50% herstelde de olieprijs het daaropvolgende jaar maximaal met 80%. De lage olieprijs zorgt ervoor dat de OESO-landen bijna 3 miljard vaten olie een commerciële voorraad aanhouden. Volgens het Internationaal Energie Agentschap is dit nooit gezien in de geschiedenis. De Amerikaanse olievoorraad staat op het hoogste niveau sinds 1985. Bij een herstel van de olieprijs zullen eerst de strategische olievoorraden moeten dalen. Voor de OESO-landen betekent dit naar een voorraad van 60 dagen. De recente stijging zorgde ervoor dat de voorraad gestegen is tot 64 dagen. Bij het huidige productieniveau zou dit in de eerste helft van het volgende jaar zelfs kunnen stijgen tot 70 dagen.
Olieprijs naar 100 dollar niet mogelijk zonder productiedaling
— De OPEC heeft het lot van de olieprijs in handen —
Een daling van de globale olieproductie dringt zich dus op om een totale crash van de olieprijs te vermijden.
Het lot van de olieprijs ligt nog steeds in handen van Saoedi-Arabië die meeste macht heeft binnen de OPEC. Het is dus uitkijken naar de eerstkomende bijeenkomst van de OPEC begin volgende maand.
<< Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen op de financiële markten >>