Under Armour Michael Sansoterra beheert het RidgeWorth Large Cap Growth Stock Fund dat investeert in groeibedrijven. Het fonds is momenteel zo’n $300 miljoen waard. Sansoterra volgt 3 tot 6 parameters die bepalen of een groeibedrijf succesvol zal blijven of niet. Hij legt uit waarom aandelen Facebook en Under Armor zo populair zijn. Wanneer een bedrijf als Apple resultaten publiceert, kijken de meeste beleggers vooral naar het aantal verkochte iPhones. De gemiddelde verkoopprijs per iPhone is echter een veel belangrijker gegeven. Wanneer deze prijs daalt, voelt Apple dat onmiddellijk in de omzetcijfers. Maar er is geen een heilige parameter. Beleggers moeten het grotere geheel bekijken om te zien of een groeibedrijf succesvol zal blijven of niet.

Groeibedrijven spelen met de zwaartekracht

— Een K/W van 88 voor Under Armour is veel voor value beleggers, maar niet voor beleggers in groeibedrijven —

Under Armour noteert bijvoorbeeld aan een koers/winst verhouding van 88, iets waar value beleggers hun maag van keert. Maar Under Armour is ondertussen al het 2e grootste sportmerk in de Verenigde Staten. Het gaat dit jaar Adidas voorbij. Under Armour hanteert dezelfde strategie als Nike, het verbindt enkele sporttalenten aan zich voor de lange termijn. Wanneer bijvoorbeeld Lebron James het ene jaar McDonald’s eet en het ander jaar Burger King, dan geeft de consument daar niets om.

Bij Nike en Under Armour gaat het meer om de merknaam en dat werkt. Under Armour heeft een neus voor het vastleggen van de juiste atleten, diegene die de jongeren maar ook de oudere sporters aanspreekt. Met slechts 1/10e van de omzet van Nike heeft Under Armour zelfs nog veel potentieel.

Marktaandeel is dus een heel belangrijke parameter voor RidgeWorth. Daarom dat het fonds ook investeert in bedrijven als Amazon en Netflix. Een andere belangrijke parameter is de capaciteit om een hele industrie te veranderen. Dit zorgt voor een zeer snelle groei die traditionele parameters niet kunnen verantwoorden.

Mobiele advertenties maken Facebook maken Facebook ‘Hot’

— Instagram is een onaangeroerde parel van Facebook —

Daarom dat het fonds ook investeert in Facebook. Sinds de dollars van mobiele advertenties binnen vliegen, kocht Michael Sansoterra opnieuw aandelen van Facebook. Sansoterra maakt zich wel een beetje zorgen over de kapitaaluitgaven, maar het dominante bedrijf op het internet worden kost nu eenmaal veel geld. Mobiele advertenties groeien met 76% en Facebook heeft met Instagram ook nog een onaangeroerde parel in bezit.

Er is dus geen magische formule om hét nieuwe groeiaandeel van de toekomst te ontdekken.

Wat volgens Michael Sansoterra wel een reden is om te verkopen is wanneer verschillende parameters die de groei bewerkstelligen samen beginnen te verzwakken. Een andere reden is wanneer het bedrijf geld begint uit te keren aan de aandeelhouders in de vorm van een dividend of de inkoop van eigen aandelen. In de meeste gevallen is er dan geen sprake meer van een groeibedrijf. Iedere week de visie van de aandelenmarkt in uw mailbox: schrijf u in op de nieuwsbrief van Slim Beleggen.