Goud vs us dollar index De Amerikaanse dollar index, een mandje van buitenlandse valuta waar tegenover de dollar beweegt en waarvan de euro het grootste deel uitmaakt, zette opnieuw een sterke rally neer de laatste weken. Op dit moment test het de psychologische barrière van 100 punten voor de tweede keer dit jaar. Het wordt belangrijk om te volgen wat er nu gaat gebeuren want ook goud bereikt een belangrijk niveau. In maart van dit jaar bereikte de Amerikaanse dollar index een nieuw hoogtepunt van 100,04 punten. Daarna consolideerde de rally en viel de index terug tot 93 punten. Maar met het vooruitzicht van een Amerikaanse renteverhoging door de Federal Reserve zette de dollar index een nieuwe rally in met een voorlopig hoogtepunt van 100,22 punten.

Amerikaanse dollar index overkocht

Amerikaanse dollar index

Na de bekendmaking dat de Chinese yuan zal opgenomen worden in de SDR van het IMF steeg de goudprijs en daalde de dollar index terug onder 100 punten. Indien de Amerikaanse dollar index niveau van 100 punten niet kan vasthouden, betekent dit een dubbele top. Dit is een negatief signaal voor het verdere verloop van de trend. Een zwakkere Amerikaanse dollar is goed nieuws voor de goudprijs. Deze steeg even terug tot boven het belangrijke niveau van $1.072 maar zakte daarna terug weg. De ontwikkeling van de Amerikaanse dollar index en de goudprijs zullen de komende dagen heel belangrijk worden voor de trend die we kunnen zien in 2016.

Goudprijs oververkocht

Goudprijs oververkocht

Wanneer de goudprijs niet kan herstellen en verder zou dalen dan de vorige bodem van $1.056 blijft de verwachting groot dat de goudprijs verder kan dalen tot $1.000 of zelfs lager. De evolutie van de Amerikaanse dollar index de komende dagen en weken zal hier een heel belangrijke invloed op hebben.

>>> Hoe koopt u het beste fysiek goud? Lees deze gids Goud voor Beginners. <<<