101842687-ken-Moelis.530x298

Wereldwijd proberen centrale banken op diverse manieren de inflatie aan te jagen. Zo presenteerde de ECB deze week weer een pakket maatregelen die het prijsniveau omhoog moet krijgen. Maar één analist stelt dat het tevergeefse moeite is. Hij denk dat de trend van deflatie de komende jaren niet verdwijnt.

Ken Moelis is ervan overtuigd dat we in een tijdperk leven waarin prijzen niet snel zullen stijgen. Hij wijst op een belangrijk verschijnsel dat hiervoor verantwoordelijk is: technologische vooruitgang.

Innovatie en technologie leiden ertoe dat bedrijven steeds meer op kosten moeten concurreren. Moelis noemt tijdens een gesprek met CNBC diverse voorbeelden om zijn punt te maken.

Zo wijst hij op de technologie van web-retailer Amazon. De technologie van het bedrijf van Jeff Bezos dwingt andere retailers om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Een ander voorbeeld is de opkomst van schalie-olie: “De prijs van olie staat niet zo laag omdat er een nieuw Saoedi-Arabie is ontdekt. Olie is momenteel zo goedkoop dankzij nieuwe technologieën,” zo stelt Moelis.

Langer dan verwacht

“Indien we ons inderdaad bevinden in een door technologie gedreven deflationaire markt, dan kan dit fenomeen weleens langer aanhouden dan de meeste mensen denken. En dat is de reden dat de rente weleens veel langer op zo’n laag niveau kan blijven staan.”

Zowel centrale banken als het bedrijfsleven moeten dus rekening houden met een gebrek aan inflatie voor een langere periode, zo concludeert Moelis. Bovendien zou deze trend kunnen leiden tot meer fusies en acquisities, omdat bedrijven gedwongen worden om in de kosten te snijden.

Bekijk hieronder het marktcommentaar van Ken Moelis:

>> Schrijf u in op de gratis nieuwsbrief van Slim Beleggen <<