Canadian dollar fully vectorized

Alsof 2015 nog niet genoeg schade had veroorzaakt. Valuta’s van grondstoffen-exporteurs bereikten deze week nieuwe dieptepunten, en het einde lijkt nog niet in zicht. Handelaren vinden het nog altijd aantrekkelijk om Amerikaanse dollars te kopen. De Canadese dollar (loonie) bereikte deze week het laagste niveau sinds 11 jaar. De Colombiaanse peso duikelde ver weg en de Zuid-Afrikaanse rand zakte naar een all-time low. Dit alles gebeurde terwijl olie en ijzererts wegzakten naar de laagste niveaus sinds 2009. De loonie viel 1 procent terug naar C$1,35 tegenover de Amerikaanse dollar, nadat eerder op de dag het laagste niveau sinds juni 2004 was aangeraakt. BMO’s Anderson verwacht dat de munt verder daalt naar C$1.38, voordat een rebound kan plaatsvinden.

-1x-1-3

Ook de Colombiaanse peso duikelde met 3,7 procent naar een laagterecord. En de Noorse kroon, de Mexicaanse peso en de Nieuw-Zeelandse dollar daalden allemaal meer dan 1 procent tegenover de Amerikaanse dollar. De Bloomberg Commodity Index, een maandje met grondstoffenprijzen, viel met 2,7 procent terug naar het laagste niveau sinds 1999.

-1x-1-4

“Er komen nog slechtere tijden aan voor de valuta’s van commodity-producerende landen,” zo zei Greg Anderson, hoofd valutastrategie bij Bank of Montreal. “Olie krijgt de grootste klappen, maar het zwarte goud is zeker niet het enige slachtoffer.”

Olievoorraden leiden tot lagere valuta’s

De vooruitzichten voor de munten van olie-exporteurs werden somberder, nadat de OPEC vorige week besloot om geen productieplafond in te stellen. Dit kan wellicht leiden tot miljoenen extra vaten in het komend jaar. En voorraadoverschotten hebben een negatief effect op de valuta’s van olieproducerende landen.

“Commodity-prijzen staan onder hoge druk en de Amerikaanse dollar blijft stijgen,” zo zei Mazen Issa, valutastrateeg bij Toronto Dominion Bank tegenover Bloomberg. “Handelaren verwachten een renteverhoging van de Fed in de komende week. Het is daarom nog altijd aantrekkelijk om de Amerikaanse dollar te kopen.”

>> Schrijf u in op de gratis nieuwsbrief van Slim Beleggen <<