Er lijkt maar geen einde te komen aan de baisse in de grondstoffenmarkten. Sterker nog, de daling versnelt vandaag nu olie door de $ 37 per vat zakt. De resultaten van de op vier na grootste mijnbouwer ter wereld, Anglo American, zorgen ook voor druk op grondstoffenaandelen wereldwijd. Anglo maakte bekend op termijn maar liefst twee derde van het personeelsbestand, ofwel 85.000 van de huidige 135.000 werknemers, weg te snoeien in een gigantische herstructurering. Sinds 2013 verdwenen er al 27.000 banen. Groot is uit. Small is beautiful. Anglo CEO Mark Cutifani:
We zijn van mening dat het beste antwoord voor onze aandeelhouders is om naar een kleinere portefeuille te gaan. Die zal bestaan uit veerkrachtige projecten, van hoge kwaliteit, waar we ons kapitaal effectiever kunnen inzetten.
De mijnbouwer wil het aantal operaties met maar liefst 60% terugbrengen tot zo’n 20 projecten. De precieze invulling laat nog even op zich wachten, maar duidelijk is dat op korte termijn met name het mes gaat in platina-, koper- en kolenmijnen. Ook zet Anglo het dividend voor nu en tenminste volgend jaar stop. Cutifani:
Niemand is er happig op om een dividend te schrappen. Maar we denken dat het het juiste is om ervoor te zorgen dat het bedrijf in goede conditie blijft.
Beleggers hadden niet op goed nieuws gerekend, maar dit bleek toch teveel van het slechte. De koers van Anglo valt vandaag met 12% tot 325 pence. Daarmee verliest het aandeel precies 90% vanaf de top in 2011. Andere mijnbouwers hebben het ook moeilijk. BHP Billiton daalde vannacht in Australië met ruim 5%. De ramp in Brazilië, waarbij de dam van een ijzerertsmijn doorbrak, gaat nog een hele lange staart krijgen. Er is een civiele rechtszaak tegen de exploitanten Vale en BHP aangespannen voor een vergoeding voor milieu- en eigendomsschade van wel $ 5,3 miljard. Al met al lijkt er nergens meer een lichtpuntje te bekennen in grondstoffenland. Maar wellicht bevinden we ons daarmee nu in de laatste capitulatiefase van een bearmarkt die op het punt staat het vijfde jaar in te gaan. Het blijft tenslotte een cyclische business. En het schrappen van aanbod is precies wat de sector nodig heeft om te kunnen herstellen.
<<< Deze kleine sector belooft een industriële revolutie >>>