yuan

Sommige mensen denken dat een sterke dollar slecht is voor de VS en goed is voor China. Maar dat is niet het geval, zo meldt Bloomberg. De grootste verliezer van een stijgende dollar is namelijk China. De reden hiervoor is dat het Aziatische land de yuan heeft gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. China wil met deze maatregel stabiliteit creëren, maar het land heeft niet alleen maar voordelen van de koppeling. Sterker nog, de tweede economie van de wereld ondervindt meer hinder dan de VS van deze maatregel.

Hoe kan dat nu?

Als de dollar stijgt ten opzichte van de meeste andere munten – omdat beleggers verwachten dat de rente omhoog gaat – dan stijgt de yuan ook. Maar China doet meer handel dan de VS, en dus heeft het land meer last van een stijgende dollar.

-1x-1

Economen van Goldman Sachs hebben dit fenomeen onderzocht door middel van computersimulaties. Uit hun onderzoek blijkt, dat een dollarstijging van 10 procent de Chinese economische groei met bijna 1 procent vertraagt. Volgens Goldman blijkt hieruit dat de impact van een hoge dollar in China twee keer zo groot is. “China doet meer handel dan de VS,” zo schrijft Goldman’s topeconoom Jan Hatzius in een e-mail aan Bloomberg. “Dit betekent dat eenzelfde valutabeweging een groter effect heeft op het BBP.”

-1x-1-2

“Het is een groot probleem voor China,” zo stelt Yukon Huang, onderzoeker bij Carnegie Endowment for International Peace in Washington en voormalig Wereldbank directeur voor China. “Te veel valuta-appreciatie in zwakke tijden is slecht voor de Chinese economie.”

Laat China de teugels vieren?

En dat is precies de reden dat hij en andere economen, waaronder Lawrence Summers, verwachten dat China zal trachten de teugels wat te laten vieren, om zo een waardedaling van de yuan te bewerkstelligen. Zo’n beweging zal echter leiden tot politieke spanningen tussen de VS en China; zeker in het jaar voor de nieuwe presidentsverkiezingen. “Peking staat voor een dilemma,” zo zegt Huang. “Indien ze de koppeling loslaten, dan komen ze onder politieke druk van de Amerikanen. Maar eigenlijk is er geen andere optie.”

>> Bekijk hier ons Groeimarkten rapport <<