unicorn_final_full-1

De tech-industrie floreert als nooit tevoren. Iedereen wil investeren in tech-startups, mensen werken graag in de app-industrie en de Nasdaq heeft zeer succesvolle jaren achter de rug. Maar her en der klinken ook waarschuwingen. Zo stelt de legendarische durfkapitalist Bill Gurley dat de markt een tech-bubbel heeft gecreëerd  En ook beleggers op Wall Street maken zich zorgen…  De club van unicorns (ned: eenhoorns) wordt groter en groter. Het aantal private tech start-ups dat een waardering heeft van 1 miljard dollar of hoger, staat nu op 140. En het lijkt erop dat deze club blijft groeien, want het is een trend in de tech-wereld om IPO’s uit te stellen. Dit jaar kent het laagste aantal IPO’s van tech-startups sinds 2009. Volgens Renaissance Capital blijft het aantal steken op 22, terwijl er in 2014 nog 55 beursgangen plaatsvonden. Deze trend zorgt voor toenemende onrust op Wall Street. Diverse beleggers en analisten denken namelijk dat veel bedrijven hun hoge waarderingen in de toekomst niet kunnen waarmaken.

Waarom geen IPO?

Volgens PrivCo, een bedrijf dat data verzamelt van grote private tech bedrijven, blijven unicorns langer privaat vanwege de instabiele IPO-markt. Tech-bedrijven die in de afgelopen 36 maanden naar de beurs zijn gegaan, zijn nu minder waard dan voorheen in de private markt.

Zo lag de IPO prijs van Square, een bedrijf gericht op mobiele betalingen, twee dollar onder de verwachte bandbreedte. De koersen van andere tech-bedrijven, zoals BoxEtsy and GrubHub, zijn fors gedaald na een succesvolle beurs-introductie.

Deze koersdalingen hebben ertoe geleid dat unicorns minder happig zijn om hun bedrijf naar de beurs te brengen. In plaats daarvan kiezen succesvolle startups nu voor zogenaamde “private IPO’s”. Dat zijn grote investeringsronden waarbij honderden miljoenen worden opgehaald in de private markt. Kapitaal dat voorheen werd geïnvesteerd bij een IPO, wordt nu ingezet tijdens deze private-IPO investeringsrondes. Op zo’n moment wordt de waardering van een unicorn – denk aan Uber of Airbnb – bepaald door durfkapitalisten, en niet door de publieke markt.

Beleggingsfondsen doen mee

Sinds enkele jaren doen ook grote beleggingsfondsen mee aan deze private-IPO financieringen. Dat leidt enerzijds tot betere transparantie in de private markt. Fondsen moeten namelijk de waarderingen van bedrijven waarin ze investeren, elk kwartaal rapporteren. Maar volgens sommige beleggers en analisten is er ook een keerzijde. Beleggingsfondsen beschermen zichzelf tijdens een pre-IPO namelijk een stuk beter tegen waardedalingen, dan mogelijk is op de publieke markten. En die bescherming leidt tot een neerwaartse herwaardering, zodra een bedrijf wél de stap zet naar de Nasdaq – zoals bij Box of Etsy. Meer weten? Bekijk hieronder een discussie over de waarderingen van unicorns:

<<< Beleggen in de technologie van de toekomst doet u HIER >>>