roach_stephen China was de stuwende kracht achter de grootste grondstoffenhausse die de wereld wellicht ooit heeft gezien. En de Chinese economie verlegt nu de focus van industrie naar diensten. Dat betekent een structureel lagere vraag naar grondstoffen als olie, ijzererts en koper. En dus nog lagere prijzen, zo concludeert Stephen Roach, de bekende voormalige directeur van Morgan Stanley in Azië, in een interview met Bloomberg. Roach:

De China-factor kan ik niet genoeg benadrukken. Na een superhausse slaat de balans overduidelijk enorm door naar de andere kant.

Grondstoffenprijzen kunnen volgens de strateeg daardoor nog langer onder druk komen. En dat terwijl we al op niveaus staan we voor het laatst in 1999 zagen. De Bloomberg Commodity Index, die een mandje van 22 grondstoffen volgt, sloot gisteren op het laagste niveau in 16 jaar. Voor het vijfde jaar op rij schrijft de index daarmee rode cijfers.

china_roach_1

Mijnbouwers houden volgens Roach te weinig rekening met de veranderingen in China. Roach:

Sommige bedrijven zitten nog in de ontkenningsfase. Ze hebben niet door dat het karakter van China, de structuur, fundamenteel verandert. Het zal even duren voordat dat doordringt. En totdat dat het geval is, zullen grondstoffenprijzen blijven dalen. Een sterke dollar door de Fed geeft nog eens extra druk.

Chinese koper-, aluminium-, zink- en nikkelproducenten hebben al productieverlagingen bekend gemaakt. Buiten China gaat onder meer handelshuis Glencore mijnen in Afrika sluiten. Het zwaar geplaagde Anglo American haalt eveneens de bezem door eigen operaties. En ook aluminiumproducent Alcoa gaat het aanbod verlagen. Glencore CEO Ivan Glasenberg liet in augustus weten dat hij geen helder zicht had op de Chinese economie, noch iemand anders. Andrew Mackenzie, voorman van het Australische BHP Billiton, heeft echter nog steeds vertrouwen in zijn kunde om China te ‘lezen’. Hij stelt dat het ergste in China achter de rug is. Staat Mackenzie symbool voor de ontkenningsfase, of gaat hij nu gelijk krijgen? Na vijf jaar van grondstoffenellende lijkt de call van Roach mosterd na de maaltijd. Maar financiële markten staan bekend om hun overdrijving. En op korte termijn blijft de situatie in China gissen.

<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>