dollar

De afgelopen maanden werd er al vaak gesproken over het negatieve effect dat de dure dollar op de Amerikaanse economie zou kunnen gaan hebben. De afgelopen maanden is dit effect nog niet echt duidelijk zichtbaar geworden, maar dat zou in de toekomst wel eens snel kunnen gaan veranderen.

pmi-uk

Zo publiceerde Markit Economics een grafiek die laat zien dat de Amerikaanse productie sinds oktober dit jaar al bezig is met een negatieve trend. Op de bovenstaande grafiek kunnen we zien dat de Amerikaanse productie de afgelopen weken verder is teruggelopen. In december is deze productie uiteindelijk terecht gekomen op een notering van 51.3. Een notering boven de 50 impliceert een expansie, maar deze notering is beduidend zwakker dan de notering van 52.6 waar de economen op hadden gerekend.

De dure dollar is nadelig voor exportgerichte bedrijven

Volgens Bloomberg lijkt de dure dollar dus langzaamaan zijn uitwerkingen te krijgen op de Amerikaanse economie. Vooral de exportgerichte bedrijven in Amerika kunnen in de toekomst de nodige problemen gaan ondervinden. Het wordt immers voor buitenlandse bedrijven duurder om producten uit Amerika te halen.

>> Bescherm uw vermogen voor dit gevaar <<