Braziliaanse real

Brazilië zit in de hoek waar de klappen vallen. Politieke chaos, omkoopschandalen, en een economie in recessie. Genoeg ingrediënten voor kredietbeoordelaar Fitch om het land af te waarderen naar een BB+rating met negatieve outlook.  De gevolgen van de afwaardering waren direct merkbaar op de valuta- en obligatiemarkten. Zo versnelde de daling van de real na bekendmaking van het besluit, zoals op onderstaande grafiek goed is te zien.

-1x-1-4

De yields op staatsobligaties met een looptijd tot 2025 stegen tot het hoogste niveau sinds introductie in oktober 2013.

En de verzekeringskosten voor Braziliaanse schulden in de credit-default swaps markt stegen ook na het besluit van Fitch, en naderden een 7-jaars hoogtepunt.

-1x-1-6

“We hielden er allemaal al rekening mee, maar toch volgt dit besluit sneller dan verwacht,” zo stelt Jorge Piedrahita, topman van Torino Capital, tegenover Bloomberg. Zijn bedrijf verhandelt maandelijks voor meer dan 1 miljard dollar in schulden van groeilanden.

“Wij zien op korte termijn geen oplossing aan de horizon, en daar maken we ons grote zorgen over. Ik zie niet in hoe de president, Dilma Rousseff, haar termijn kan afmaken; haar koppigheid zal Brazilië nog meer pijn doen in de nabije toekomst.”

Toelichting Fitch

Kredietbeoordelaar Fitch liet in een toelichting weten dat het bedrijf zich grote zorgen maakt over de Braziliaanse staatsboekhouding, en over de onzekere politieke situatie in het land.

“We zien geen enkele verbetering in de politieke situatie, de onzekerheid neemt alleen maar toe. Ook is er nog altijd onduidelijkheid over de uitkomst van de Petrobras corruptieonderzoeken,” zo stelde Shelly Shetty, directeur bij Fitch Rating, tegenover Bloomberg.

Hoe moet het nu verder met Brazilië, vragen velen zich af. De zorg bestaat dat grote Amerikaanse en Europese investeringsfondsen vanwege intern beleid hun geld uit Brazilië zullen moeten halen.

De minister van Financiën, Joaquim Levy, was summier in zijn commentaar. Hij zei woensdag tegen journalisten in Brasilia dat de afwaardering een serieuze zaak is en dat de regering tot actie moet overgaan.

“Brazilië kan niet stilstaan, we kunnen niet wachten. De regering werkt er hard aan om de fiscale huishouding op orde te krijgen,” aldus Levy.

>> Bekijk hier ons Groeimarkten rapport <<