Zilveraandelen De zilverproductie in de Verenigde Staten daalde afgelopen september (laatst gekende data) met 20% ten opzichte van vorig jaar. In september werd slechts 82,6 ton zilver gemijnd ten opzichte van 103 ton in dezelfde maand in 2014. En dit is geen eenmalige gebeurtenis als we naar de trend van de laatste maanden kijken. Begin 2014 lag de zilverproductie in de Verenigde Staten nog hoger dan vorig jaar. Maar sinds april keerde de trend. Sterker nog, vorig jaar nam de productie fors toe in de tweede jaarhelft terwijl dit jaar de productie fors afneemt. Dit kan niet anders dan voor een hogere zilverprijs zorgen in de toekomst. En dan kunnen er nog mooie dingen gebeuren met de zilveraandelen.

Zilverproductie VS zilveraandelen

Zilver wordt voornamelijk gemijnd als een bijproduct van andere grondstoffen als goud, maar ook bij zink, ijzer, koper, … De grote malaise op de grondstoffenmarkt zorgt ervoor dat grote mijnbouwers hun productie van industriële metalen fors terugschroeven. Dit heeft uiteraard ook zijn impact op de productie van het kleine broertje van goud. Als deze trend aanhoudt, en niets wijst er op dat deze trend niet zal aanhouden, dan kan de productie de komende maanden tot 30% lager liggen dan vorig jaar. Dit valt samen met het moment waarop de vraag naar het edelmetaal explosief stijgt.

  • De verkoop van American Silver Eagles zal dit jaar voor het 3e jaar op rij een nieuw record op de tabellen zetten.
  • Ook in Canada ligt de vraag naar zilver 76% hoger dan vorig jaar en wordt er een nieuw record op de tabellen gezet.
  • De markt voor zonne-energie krijgt een nieuwe boost na het klimaatakkoord in Parijs waarbij zilver een belangrijk onderdeel is van de zonnepanelen.

Zilveraandelen kopen op het ideale moment

Het tekort van de zilverproductie is meer dan waarschijnlijk geen probleem van korte termijn. Zelfs wanneer de zilverprijs fors zou stijgen, zitten er de eerste jaren niet onmiddellijk nieuwe projecten in de pijplijn. Ondertussen verlaagden de beste zilverproducenten hun kosten fors waardoor de marges zullen  exploderen wanneer de zilverkoers aantrekt. Door de enorme onderwaardering van de sector kan dit er voor zorgen dat de beurskoersen zonder al te veel spektakel gemakkelijk 200% tot 400% kunnen stijgen. Veel investeerders zaten waarschijnlijk te wachten op de eerste tekenen van een daling van het aanbod. Dat signaal zien we nu. Wanneer u echter wacht tot het duidelijk is dat de tekorten oplopen, liggen de grootste rendementen al achter u. Daarom dat het nu tijd is om zilveraandelen te kopen. De beste tips voor zilveraandelen vindt u in het Goud & Zilver Rapport.