andurand_olietrader Aan meningen tegenwoordig geen gebrek. Maar kenners die zinnige uitspraken doen en ook nog eens consistent gelijk krijgen met voorspellingen, zien we nog steeds niet vaak. Pierre Andurand verdient op dat vlak een plek op het erepodium. Niet alleen verdiende hij voor zijn beleggers met Andurand Capital, dat puur focust op oliehandel, 25% rendement in 2013 en 38% in 2014. Eerder pakte hij in 2008 met BlueGold Capital maar liefst 200%. Ook dit jaar voorzag hij de verdere daling van de olieprijs. Daarmee scoort hij tot medio december 8%, waar concurrenten als Andy Hall genadeloos onderuit gingen. Zijn boodschap nu? Olie kan de komende maanden nog verder zakken. Hij kocht dan ook put-opties in zijn fonds. Andurand:

De huidige ontwikkelingen aan de aanbodkant blijven wijzen naar een verdere opbouw van voorraden. Dat oefent druk uit op de olieprijs, die in het eerste kwartaal van 2016 tot onder de $ 30 en mogelijk tot $ 25 per vat kan zakken.

Andurand voorziet het eerste halfjaar een wereldwijd productieoverschot van 1,6 miljoen vaten per dag. En dat zal ergens opgeslagen moeten worden. Andurand:

Een dermate grote opbouw van voorraden leidt tot een test van de maximale opslagcapaciteit. Dat zou moeten resulteren in significant lagere olieprijzen en een steilere contango van de WTI-forward prijzen (olie voor snelle levering op grote discount ten opzicht van olie voor latere levering, red.).

De trader ziet aan de vraagkant de snelle groei van het afgelopen jaar teruglopen. Vanaf 2022 zal de vraag naar olie zelfs afnemen, aldus Andurand. Die voorspelling staat in schril contract met projecties van bijvoorbeeld de OPEC. Het kartel ziet de wereldvraag zonder onderbreking oplopen van de huidige 93 miljoen vaten per dag naar 111 miljoen in 2040. andurand_brent Ditmaal zitten de zakenbanken aan de kant van de trader. Goldman Sachs en Citigroup waarschuwen eveneens voor een olieprijs die begint met een ‘2’. Brent olie, de benchmark voor Noordzee-olie, bereikt vandaag met $ 36 rond het laagste punt sinds juli 2004. Historisch gezien handelt Brent op een variërende, maar significante premie ten opzichte van Amerikaanse WTI-olie. Dat heeft te maken met een exportverbod van ruwe, dus nog niet geraffineerdere, aardolie uit de VS. Maar dat verbod, dat stamt uit 1975, werd vrijdag opgeheven. Daardoor bedraagt het huidige prijsverschil tussen Brent en WTI nu nog slechts 60 cent per vat. 

<<< Deze kleine sector belooft een industriële revolutie >>>