vietnamese vastgoedmarkt

Elk jaar kent winnaars en verliezers. Zo was 2015 het jaar waarin Zuid-Afrika en Brazilië, niet toevallig twee commodity-landen, teleurstellende economische resultaten boekten. Daarentegen behoort Vietnam tot winnaars van 2015. Dit blijkt uit cijfers van het statistiekbureau van het Aziatische land. De economie van Vietnam is dit jaar met bijna 6,7 procent gegroeid. Dat is een stuk meer dan de 6,2 procent die de regering in Hanoi zich tot doel had gesteld. Het cijfer is ook hoger dan waar economen in doorsnee van uitgingen (6,6 procent).

Snelstgroeiende land in Zuid-Oost Azië

Vietnam is volgens de Aziatische Ontwikkelingsbank het snelstgroeiende land van Zuidoost-Azië. De industrie draait op volle toeren en de export is flink toegenomen. Dit is onder meer het resultaat van een reeks devaluaties die de Vietnamese Centrale Bank heeft doorgevoerd, nadat China in augustus de yuan devalueerde. Ook profiteert het land van lage energiekosten en de lage inflatie, waardoor de binnenlandse vraag sterk is gegroeid.

Toename buitenlandse investeringen

Dat het economisch een stuk beter gaat, hangt ook samen met buitenlandse investeringen in diverse Vietnamese ondernemingen. Die zijn dit jaar met 17,4 procent opgeschroefd tot 14,5 miljard dollar. Dat is een recordniveau voor het nog altijd communistische Vietnam. “Vietnam’s economische groei heeft geleidelijk aan opwaarts momentum ontwikkeld en wordt nu ondersteund door zowel een stijgende export als toenemende binnenlandse vraag,” zo stelde Jonathan Dunn, IMF-vertegenwoordiger in Vietnam al eerder in december. Het is nu zaak voor de regering in Hanoi om het positieve momentum vast te houden. “In 2016 zullen we moeten anticiperen op verschillende uitdagingen, zoals onder meer de opwaartse druk op de Vietnamese dong,” aldus Nguyen Bich Lam, directeur van het Vietnamese statistiekbureau.

>> Bekijk hier ons Groeimarkten rapport <<