Zilver en goud zijn niet ondergewaardeerd ten opzichte van hun productiekost maar wel ten opzichte van hun historische waarde als veilige haven. Dit zorgt ervoor dat het neerwaartse risico beperkt is terwijl het opwaartse potentieel enorm kan zijn. Moest de productiekost voor de twee edelmetalen lager liggen, zou de goud- en zilverprijs ook lager liggen. Men waardeert goud en zilver momenteel als grondstoffen, niet als edelmetalen. De prijs van olie heeft zeker een belangrijke invloed op zilver (we hebben het in dit artikel over zilver, maar veel is ook terug te brengen op goud). De onderwaardering als veilige haven zorgt ervoor dat de lagere olieprijs de zilverkoers terug brengt tot het niveau van de productiekost. Dit wil zeggen dat er nog een enorm opwaarts potentieel ligt te wachten in tijden van crisis, maar dat het neerwaartse risico beperkt is. Historisch gezien heeft de zilverprijs een sterke correlatie met de olieprijs, net als alle andere grondstoffen. Ook deze eeuw bewegen beide grondstoffen in tandem met elkaar. Energie is de drijvende factor dat de waarde van de meeste activa bepaalt.
De vorige keer dat de olieprijs op het lage niveau van vandaag stond, noteerde de zilverprijs aan $6,67 – een heel stuk lager dan vandaag. Sommige zouden dus kunnen beweren dat de zilverkoers nog veel lager kan. Maar de zilvermarkt ziet er vandaag totaal anders uit dan 10 jaar geleden. De gemiddelde opbrengst van de zilvermijnen daalt zienderogen bij de primaire zilverproducenten. Tussen 2005 en 2013 daalde de gemiddelde opbrengst van de 6 grootste zilverproducenten van 13 ounces per ton naar 7,6 ounces per ton – dit is een daling met 42%.
In 2014 was er opnieuw een lichte stijging nadat de Tahoe Resources Escobal Mine in productie ging waarbij de gemiddelde opbrengst 16 ounces per ton bedroeg, maar ook daar viel de productieopbrengst snel terug waardoor het gemiddelde dit jaar opnieuw daalt. Deze forse daling zorgt ervoor dat de zilverproducenten bijna dubbel zoveel moeten mijnen om dezelfde opbrengst te behalen. Ondanks een lagere olieprijs zorgt dit voor een forse stijging van andere kosten waardoor de kosten om zilver te mijnen nu veel hoger liggen dan 10 jaar geleden.
Zilverkoers ondervindt nog weinig negatieve impact van olieprijs
Wanneer de olieprijs verder zou dalen, zal de kostprijs om zilver te mijnen ook verder dalen. Maar de impact van de lagere olieprijs zal eerder beperkt zijn door de hoge kostprijs om dubbel zoveel zilver uit de grond te halen. De grafiek van Pan American Silver kan dienen als blueprint voor de hele industrie.
Conclusie: zilverkoers kan fors stijgen
Beleggers moeten goed beseffen dat er een verschil is tussen zilver als grondstof en zilver als een edelmetaal met een ‘store of value’. Aan de huidige prijs noteert de zilverkoers als een grondstof dat rond zijn productieniveau noteert. Dat biedt weinig ruimte tot lagere koersen. Maar zilver noteert wel met een historische korting ten opzichte van zijn ‘store of value’. Dit biedt wel een gigantisch opwaarts potentieel.
>> Beleggen in Goud en Zilver? Lees eerst de GoudGids <<