steenkool

Steden in China ondervinden momenteel de negatieve gevolgen van de enorme groei die ze de afgelopen 20 jaar hebben doorgemaakt. Berichten over extreme luchtvervuiling bereiken nu iedere dag de verschillende media. De regering in Peking staat ondertussen niet stil en neemt diverse maatregelen om de luchtkwaliteit in de steden te verbeteren. Zo maakte China deze week bekend dat het land de komende drie jaar geen nieuwe vergunningen meer zal verstrekken voor steenkoolcentrales. Deze maatregel wordt overigens niet alleen genomen om de luchtvervuiling te bestrijden. Ook het voorraadoverschot in de steenkoolmarkt moet een halt worden toegeroepen. “Het is de eerste keer in de historie dat Peking de verstrekking van nieuwe vergunningen in zijn geheel stopt,” zo stelt Deng Shun, analist bij ICIS China, tegenover Bloomberg.

-1x-1-4

De grootste steenkoolverbruiker ter wereld zal daarnaast volgend jaar meer dan 1.000 mijnen sluiten. Met deze maatregel wil Peking 60 miljoen ton overcapaciteit wegnemen, aldus Xinhua News. “Dit nieuwe beleid, in combinatie met de sluiting van inefficiënte steenkoolmijnen, kan op termijn het flinke voorraadoverschot in de steenkoolmarkt verminderen. Het zal echter wel enkele jaren duren voordat we de effecten in de markt zullen zien,” aldus Deng.

Nieuwe energiemix China

Chin heeft ook de doelstellingen voor de gewenste energiemix in 2016 aangepast. Zo zullen niet-fossiele brandstoffen 13,2 procent van de nieuwe verdeling uitmaken. Dat betekent een stijging van 12 procent ten opzichte van 2015. De capaciteit van wind- en zonne-energie moet in 2016 meer dan 21 procent stijgen, aldus het officiële persbericht van de National Energy Administration.

-1x-1-3

In de nieuwe energiemix zal het steenkoolverbruik dalen, van 64,4 procent naar 62,6 procent. Het aandeel van aardgas zal echter stijgen, van 6,0 procent naar 6,2 procent.

<<< Beleggen in de technologie van de toekomst doet u HIER >>>