china_bull

Na de paniek eerder deze week op de aandelenmarkten, hebben Chinese beleidsmakers (wederom) ingegrepen. Zo werd het ‘remsysteem’, dat begin dit jaar werd geïntroduceerd, opgeschort. Daarnaast kochten diverse staatsfondsen volop aandelen om de koersen te ondersteunen. Deze twee maatregelen brachten de aandelenbeurzen in Azië in rustiger vaarwater. De toonaangevende CSI 300-index, bestaande uit de driehonderd belangrijkste bedrijven die zijn genoteerd aan de beurzen in Shanghai en Shenzen, stond tussentijds 3,2 procent hoger. De Hang Seng in Hongkong dikte tussentijds 0,9 procent aan en de Kospi in Seoul won 0,7 procent. Het was wachten op ingrijpen van de Chinese overheid, na de tumultueuze handel in de eerste week van het nieuwe jaar. De vraag is of de genomen maatregelen voldoende zijn om voor een langere periode de volatiliteit in de markten te verminderen.

Vertrouwen in China verzwakt

Volgens veel analisten is het vertrouwen van de markt in de Chinese toezichthouder en beurzen verzwakt, omdat onduidelijk heerst of er in de toekomst nieuwe regels worden ingevoerd. Beleggers niet van onzekerheid, en de ad hoc ingrepen van Peking zorgen voor een onrustig gevoel in de markt. “Het schrappen van de circuit breaker helpt om de markten te stabiliseren, maar een gevoel van paniek blijft bestaan,” aldus een vermogensbeheerder in Shanghai.

Steunaankopen van staatsfondsen

Er werd deze week nog een andere opvallende maatregel door Peking  geïmplementeerd. Staatsfondsen kregen de opdracht om de koersen in de aandelenmarkten te ondersteunen, zo meldt Bloomberg op basis van anonieme bronnen.

-1x-1-2

De grote vraag is nu of dergelijke steunaankopen de markt herstellen of juist verstoren. Een blik op het verleden geeft wellicht een antwoord op die vraag. Eenzelfde maatregel werd namelijk vorig jaar zomer ook al ingevoerd. Volgens Goldman Sachs hebben staatsfondsen waarschijnlijk 236 miljard gespendeerd aan steunaankopen gedurende de zomer van 2015. Maar die maatregel kon niet voorkomen dat de aandelenbeurs in de eerste handelsweek van 2016 weer hard onderuitging…

Volg het nieuws van de financiële markten op de voet via de Facebookpagina van Slim Beleggen.