De paniek in China had deze week ook grote gevolgen voor de grondstoffenmarkten. Zo bereikte de olieprijs een nieuwe dieptepunt en ging de prijs van ijzererts fors onderuit. Ook koper kreeg harde klappen. De prijs van het rode metaal dook onder de psychologische barrière van 2 dollar per pond. In een reactie op de malaise kondigde China maatregelen aan om de koperindustrie te ondersteunen. Het Chinese ‘State Reserve Bureau’ (SRB), dat zich bezighoudt met het creëren van strategische grondstoffenreserves, is van plan om 150.000 ton koper op te kopen, zo meldt de Financial Times op basis van anonieme bronnen. Beleggers reageerden positief op het nieuws. Diverse aandelen van Chinese bedrijven actief in de koperindustrie stegen fors. Zo klom de koers van Jiangxi Copper 5,6 procent omhoog en noteerde Yunnan Copper een plus van 6 procent.
Voorraadoverschot kopersmelters
De steunmaatregel toont aan dat de Chinese kopersector momenteel in zwaar weer verkeert. In 2015 is de verwerkingsindustrie flink uitgebreid, met maar liefst 600.000 ton extra capaciteit. Maar nu de vraag naar het rode metaal afneemt, kampen bedrijven met een overschot aan afgewerkt materiaal dat niet verkocht kan worden. Tenminste, dat lijkt het geval te zijn. Er zijn namelijk geen betrouwbare voorraadcijfers in omloop. Maar de aangekondigde steunmaatregel van het SRB wijst op een fors voorraadoverschot bij de kopersmelters.
Analisten sceptisch over maatregelen
Eerder beloofde de koperindustrie al om voor 250.000 ton in de productie te snijden, teneinde de koperprijs te ondersteunen. Indien de maatregelen inderdaad worden uitgevoerd, dan wordt er effectief 400.000 ton koper van de markt gehaald. Het is echter de vraag of de maatregelen effect zullen sorteren. Diverse analisten zijn sceptisch; ze verwachten dat het beleid ontoereikend is om de cyclische neergang in de markt tegen te gaan: “Sinds 2013 doet de SRB pogingen om de koperprijs te laten stijgen, maar de aankopen zijn simpelweg niet voldoende in omvang om de cyclus om te buigen,” zo stelt Xiao Fu, analist bij BOC International in London, tegenover de Financial Times.
>> Schrijf u in op de gratis nieuwsbrief van Slim Beleggen <<