Fouten geld en beleggen Het maakt niet hoe slim of hoe dom je bent. De reden waarom particuliere beleggers zo’n slechte trackrecord hebben is simpel. Je kunt er gewoon weinig of niets aan doen, je hersenen zijn niet gemaakt om te beleggen. Wie dit begrijpt, weet direct hoe je dit kan oplossen. Gelukkig wordt er veel onderzoek gedaan naar ‘Behavioral Finance’ en ontdekt men steeds meer de verschillen tussen een rationele waardering en een irrationele markt. Dit zijn alvast 7 redenen waarom jij slechte beslissingen maakt op de aandelenmarkt. Maak jij ook die fout, dan ligt dat aan je hersenen. Het ligt natuurlijk wel aan jou of je beslist die hersenen te trainen om goed te beleggen of niet. # 1. Te veel vertrouwen Veel beleggers leggen te veel vertrouwen in hun beslissing om de toekomst te kunnen voorspellen. Te veel vertrouwen gaat dikwijls samen met te weinig diversificatie. Veel beleggers wijten hun winsten toe aan hunzelf en de verliezen aan een ander. Iedereen kan winst boeken in een stierenmarkt, weinigen kunnen hun winst behouden in een berenmarkt.

# 2. Vasthouden aan je analyse De beslissing om een aandeel te kopen, doe je aan de hand van een (hopelijk uitgebreide) analyse. Veel beleggers toetsen nieuwe gegevens steeds aan de oude analyse in plaats van regelmatig een nieuwe analyse te maken. Particuliere beleggers houden te lang vast aan hun eerste idee.

Laat de analyse over aan Slim Beleggen, volg hier onze wekelijkse nieuwsbrief. # 3. Representativiteit Wanneer een bedrijf kwartaal na kwartaal sterke resultaten publiceert, ga je ervan uit dat het volgende kwartaal ook sterk zal zijn. Je maakt de verkeerde inschatting dat het ene te maken heeft met het andere. Een ander probleem is de associatie die veel beleggers maken dat een goed bedrijf ook een goed aandeel is.

# 4. Angst voor verliezen Weigeren verlies te nemen maakt de zwaarste verliezen in een portefeuille. Je kunt het niet laten te hopen dat het aandeel terug gaat stijgen, ook al daalde het voor een bepaalde reden. Veel particuliere beleggers kopen zelfs bij in de hoop de verliezen sneller goed te maken. Dit kan je vergelijken met een gokker die steeds meer inzet om te proberen terug break-even te komen. Meestal is gewoon beter om je verliezen te nemen en verder te gaan. De kans is groter dat een ander aandeel sneller uw verliezen goedmaakt.

# 5. Spijt hebben Toekomstige beslissingen worden dikwijls genomen door slechte ervaringen uit het verleden waar je spijt van hebt. Wanneer je een aandeel verkocht met 50% winst waarna het aandeel nog eens verdubbelde, geeft spijtgevoelens. Of wanneer een aandeel blijft dalen terwijl je het eerder eigenlijk had willen verkopen. Deze spijtgevoelens vertroebelen je toekomstige beslissingen.

# 6. Beïnvloeding door de markt Uw risico, tijdshorizon en de omvang van uw beleggingsportefeuille moet gebaseerd zijn op basis van uw persoonlijke financiële toestand en niet op basis van wat er gebeurt op de markt. Dikwijls stijgt je risico wanneer de aandelen stijgen en daalt je risico wanneer de aandelen dalen. De tijdshorizon wordt ook dikwijls aanzienlijk korter wanneer de koersen beginnen dalen.

# 7. Excuses Particuliere beleggers zoeken veel te vaak excuses in plaats van te leren uit hun fouten (Wat als dit of dat nu maar niet gebeurde? Ik had het bijna juist? Dat gebeurt normaal gezien toch niet!). Iedereen kan beleggen in een stierenmarkt. Het is niet omdat je ergens een fout maakt, dat je altijd fouten maakt – tenzij je er niet van leert natuurlijk.

<< Meer tips over geld en beleggen lees je in onze BeursBijbel >>