griekenland Het is tijd om de feiten onder ogen te zien. Game over voor Griekenland. Dat is de strekking van een nieuw rapport uit de koker van Fidelity Worldwide Investment. Dominic Rossi, de global Chief Investment Officer voor aandelen binnen de vermogensbeheerder, gaat er van uit dat Griekenland zo goed als zeker zal moeten defaulten. Rossi staat met deze visie niet alleen. Al maanden is Griekenland flink aan het onderhandelen met zijn schuldeisers. En al vele ‘deadlines’ die in de tussentijd zijn verstreken. Hoe langer de situatie voortduurt, hoe minder zeker economen lijken van een oplossing. Een ‘Grexident’ is volgens veel economen onvermijdbaar. Anderen zijn iets positiever en schatten de kans op een goede afloop in op 50 procent. De politiek schat de kansen wat rooskleuriger in, maar op een gegeven moment is zelfs bij politici het geduld op. En als de wanbetaling dan komt, is het nog maar de vraag wat er precies gaat gebeuren. Een vast recept voor een faillissement van een land, is er immers niet.

Griekse bankrun

De belangrijkste vraag die beleggers zich nu moeten stellen: ‘wat gaat er straks gebeuren’, aldus Rossi. Daarbij kan Cyprus als een voorbeeld worden genomen. Griekenland zal bij een faillissement namelijk gewoon blijven bestaan. Maar er gaat wel een hoop veranderen. Op dit moment voorziet de Europese Centrale Bank, Griekenland van liquiditeit. Veel Grieken halen geld weg bij banken, uit angst voor een faillissement. In ruil voor de liquiditeit van de ECB, geeft Griekenland weer Griekse staatsobligaties al onderpand. >> Benieuwd naar de strategie die optiebeleggers jaarlijks 40 tot 60% oplevert? Bij een faillissement zijn deze obligaties oninbaar en waardeloos. De ECB zal dan stoppen met het voorzien van liquiditeit. Dit heeft direct desastreuze gevolgen voor de Griekse banken. Om een Griekse bankrun te voorkomen, is het een optie om de pinautomaten tijdelijk buiten werking te stellen. Zo iets hebben we in 2013 ook in Cyprus gezien. Dit is echter een noodmaatregel en kan niet tot in de eeuwigheid voortduren. Een maximum bedrag dat per dag mag worden opgenomen, lijkt daarom realistischer. Grieken mogen dan, bijvoorbeeld, maximaal 50 euro per dag pinnen.

Rusland en Griekenland

Rossi drukt beleggers wel op het hart dat er een verschil is met de situatie in 2010 tot 2012. Europeanen kunnen nu waarschijnlijk goed omgaan met een Grexit. Dit was twee tot drie jaar geleden nog niet het geval. De financiƫle gevolgen zijn daardoor minder zwaar. Maar, iets waar Europa wel rekening mee moet houden: de Geopolitieke gevolgen. Griekenland zal bij een wanbetaling op zoek moeten naar nieuwe geldschieters. Rusland lijkt daarbij een belangrijke kandidaat. En dat kan wel eens zorgen voor geopolitieke spanningen, die uiteindelijk belangrijker blijken dan de financiƫle gevolgen aldus Rossi. Fidelity Investments heeft een beperkte blootstelling aan Griekenland. >> Benieuwd naar de strategie die optiebeleggers jaarlijks 40 tot 60% oplevert?