Zilver Silver Bullion Waarom heeft de Amerikaanse zakenbank J.P. Morgan meer dan 60 miljoen ounces fysiek zilver in een kluis liggen? Begin 2012 was de voorraad slechts 5 miljoen ounces, nu dus 12 keer zoveel. Winst maakte J.P. Morgan nog niet door zilver te kopen, de zilverkoers daalde in dezelfde periode van zo’n $30 per ounce naar nu ongeveer $14 per ounce. Toch moet er iemand bij J.P. Morgan zijn die denkt dat deze investering nog veel geld zal opbrengen, bij een nieuwe crisis bijvoorbeeld. J.P. Morgan CEO Jamie Dimon zei zelf ooit in een brief aan zijn aandeelhouders dat er altijd weer een nieuwe crisis komt:

Sommige dingen veranderen nooit. Er komt altijd weer een nieuwe crisis met een zware impact op de financiële markten. Wat de nieuwe crisis zal veroorzaken, weet je nooit op voorhand. Iedere crisis heeft een andere oorzaak. De enige zekerheid die er is, is dat er een nieuwe crisis zal komen.”

De zilverkoers zal sterker stijgen dan de goudkoers

Wanneer de CEO van een van de grootste zakenbanken ter wereld gelooft dat er een nieuwe crisis zal komen en diezelfde bank cumuleert enorme hoeveelheden fysiek zilver terwijl de prijs daalt, dan is dat alleen maar logisch dat ze geloven dat zilver een belangrijke rol zal spelen tijdens die volgende crisis. Zilver Silver JP Morgan In april vorig jaar kocht J.P. Morgan 8,3 miljoen ounces zilver op 2 weken tijd nadat de zilvervoorraad van de bank in de kluizen van de Comex maanden lang amper bewogen. Sindsdien cumuleerde de bank nog een paar miljoen ounces extra tot 68.379.949 ounces eind vorige week.

De zilvermarkt is gebroken

Mogelijk speelt J.P. Morgan in op een probleem waar niet veel analisten bij stil staan. Het verband tussen vraag en aanbod is namelijk gebroken op de zilvermarkt. De Verenigde Staten blijft de grootste importeur van zilver ter wereld maar de officiële vraag daalt. India stak de laatste 7 jaar de Verenigde Staten af en toe voorbij als grootste importeur, maar het gemiddelde over een lange periode ligt in Amerika nog steeds hoger.

Zilver Silver US

Gedurende de eerste 3 kwartalen van 2015 importeerde de Verenigde staten 798 ton meer zilver dan vorig jaar. De industrie is een van de grootste verbruikers van zilver. Denk maar aan de iPhone of aan zonnepanelen die allemaal kleine hoeveelheden zilver bevatten. Daarom is het des te verrassender dat juist de vraag naar industrieel zilver in de eerste 9 maanden van 2015 zo’n 29% lager uitkwam. Als de import in het 4e kwartaal dezelfde trend laat zien, zal de Verenigde Staten vorig jaar ongeveer 6.000 ton zilver geïmporteerd hebben. Het is van 2011 geleden dat het niveau nog zo hoog lag terwijl de industriële vraag fors daalt, mede door de afkoeling van de economie. Daarbij komt dat de binnenlandse productie ook nog eens 20% lager lag. Om de een of andere reden importeerde de Verenigde Staten vorig jaar heel veel zilver terwijl het verbruik ervan fors daalde. Iets of iemand moet dus enorme hoeveelheden zilver kopen onder de radar. Mogelijk weet J.P. Morgan meer dan de rest. Dit betekent dat wel dat een kleine vonk heel de zilvermarkt op korte termijn in vuur en vlam kan zetten want in een nieuwe stierenmarkt stijgt de zilverkoers sterker dan de goudkoers.

<< Lees onze GoudGids om alles te weten over beleggen in goud en zilver >>