recessie_pento De S&P 500 index begon nog nooit slechter aan een beursjaar dan dit jaar. Toch blijven veel marktvorsers optimistisch, terwijl ze uitleggen waarom de chaos in valuta’s en aandelen geen opmaat zal vormen naar een herhaling van 2008. Ook menen deze commentatoren dat er geen overeenkomsten zijn met het knappen van de dotcom-bubbel. Noch dat de huidige onrust in China ook maar enigszins vergelijkbaar is met de Azië-crisis van 1997. Maar de realiteit zal flink tegenvallen, zo schrijft strateeg Michael Pento. Donkere wolken pakken zich samen boven de economie. En van degenen die altijd positief zijn over aandelen hoeven we natuurlijk niet te verwachten dat zij ons waarschuwen voor de op handen wereldwijde recessie en beurspaniek, aldus de strateeg. Want een recessie vindt in de VS zo elke vijf jaar plaats. En er zijn nu al zeven jaren voorbij sinds de vorige. De beurs zakte gemiddeld 37% bij de vorige zes recessies. Dat zou nu betekenen dat de S&P 500 naar 1.300 punten kan zakken. Pento:

Maar dat is als er een gemiddelde recessie zou komen. Deze wordt erger.

recessie_spx In de eerste plaats is er natuurlijk China. De hoeveelheid schuld explodeerde daar sinds de millenniumwisseling met maar liefst 28 keer tot 300% van het bbp. Het afwikkelen van deze bubbel gaat uiteraard ten koste van de bbp-groei. Belangrijk is dat China goed is voor een derde van de totale economische groei wereldwijd. Als je de indirecte effecten van China op andere opkomende markten meeneemt, kom je zelfs op 50% van de groei. Dat betekent dus dat bedrijfswinsten van multinationals onder druk gaan komen, aldus Pento. Daarbij komt dat de aandelenkoersen in de VS geen rugwind meer hebben van een nulrente en QE. En de totale marktkapitalisatie ten opzichte van het bbp, de favoriete indicator van superbelegger Warren Buffett, noteert nu 110% tegen een historisch gemiddelde van 75%. Zakken de koersen en huizenprijzen, dan komt de Amerikaanse consument ook onder druk te staan. En dat terwijl sinds 2007 de schulden alleen maar verder zijn opgelopen. Maar de rente staat al op nul staat en QE had de afgelopen jaren amper succes. Pento:

Daarom kan de overheid ditmaal weinig tot niets uitrichten om de markten en de economie te redden. Verwacht in heel 2016 op internationale schaal chaos in valuta-, obligatie- en aandelenmarkten. Het begin maken we nu al mee.

<<< Download de gratis Beursbijbel: 10 Geboden voor iedere Belegger >>>