Succesvol beleggen anders denken

Ken Fisher is een tegendraadse belegger in hart en nieren. Tegendraads beleggen is volgens hem de enige manier om beter te beleggen dan de rest. Maar dit wil niet zeggen dat je gewoon het tegenovergestelde moet doen, je moet vooral anders denken. Het traditioneel beleggen waar de meeste beleggers aan meedoen brengt veel schade toe aan een portefeuille doordat beleggers te veel denken op korte termijn of zich in de luren laten leggen door de traditionele media. Succesvol beleggen leer je niet van de ene op de andere dag, maar een tegendraadse houding is de beste manier om te slagen. Fisher geeft het turbulente marktbegin van dit jaar als voorbeeld. Deze volatiliteit is niet ongewoon. De aandelenmarkt presteerde dit jaar iets slechter dan in 1998 waarna de aandelenindices het jaar eindigde met een winst van 28%. Dit is de natuur van de markt waarbij te veel belegger denken op korte termijn.

Succesvol beleggen gaat niet als je de kudde volgt

S&P500

Het is ook normaal dat er onzekerheid is in het begin van een jaar van Amerikaanse Presidentsverkiezingen. Financiële markten presteren slecht in dergelijke omstandigheden maar herstellen heel vaak na de verkiezingen, op enkele uitzonderingen na zoals in 2008. Je moet anders leren denken dan de kudde beleggers die hetzelfde doen. Er is bijna nooit een correctie van meer dan 20% wanneer het verschil tussen de korte- en de langetermijnrente meer dan 100 basispunten bedraagt, zoals dat vandaag het geval is. Fischer gelooft wel dat we op het einde van een lange stierenmarkt zitten. In dergelijke markt is het goed om te kijken naar bedrijven met een bruto operationele winstmarge hoger dan 50%. Deze bedrijven presteren het beste op het einde van dergelijke cyclus.

Succesvol beleggen is simpel: maak minder fouten

Uit ervaring leerde hij dat de financiële markten niet kijken naar de korte termijn maar ook niet naar de lange termijn. Aandelenbeurzen kijken traditioneel 3 tot 30 maanden vooruit. Beleggers zijn te vaak onder de indruk van dagdagelijkse berichten die op langere termijn geen invloed hebben op de markt. Als laatste geeft Ken Fischer nog de raad dat beleggen een spel is van waarschijnlijkheden en niet van zekerheden. Succesvol beleggen is ervoor zorgen dat de kansen in jouw voordeel uitdraaien. Het is niet belangrijk om de markt te verslaan, maar wel om ervoor te zorgen dat je minder fouten maakt dan de gemiddelde belegger. Slim Beleggen staat bekend om zijn contraire aanpak: schrijf je hier in op onze nieuwsbrief…