De ‘war on cash’ – de oorlog om cash geld – woedt in alle hevigheid zonder dat je het waarschijnlijk beseft. Steeds meer banken en overheden willen het gebruik van cash geld aan banden leggen. Het Noorse DNB, de grootste bank van het land, roept nu op om alle cash geld in Noorwegen te verbieden. De ‘war on cash’ is een middel van overheden en banken om nóg meer controle te verwerven op het financieel systeem. Het gebruik van briefjes en munten wordt ontmoedigd, gelimiteerd of zelf belast. Dit is in feite een bepaalde vorm van kapitaalcontroles. De redenen zijn voor de hand liggend:
- Bail-ins worden gemakkelijker
- Negatieve rentevoeten kunnen opgedrongen worden
- Meer controle over wat iedereen met zijn geld doet
- Gemakkelijker om geld te belasten
Officieel luidt de uitleg natuurlijk dat het verbannen van cash geld een manier is om zwart geld uit te roeien. Volgens het Noorse DNB zijn er 50 miljard Noorse kronen in omloop terwijl ze maar 40% daarvan zelf controleren. Er zijn, officieel dan toch, grote nadelen verbonden aan het gebruik van cash geld en daarom moet het verdwijnen.
Cash geld beschermt tegen gulzige overheden
In 2014 bepaalde en Noorse industriële organisatie dat het land tegen 2020 volledig cash vrij zou moeten zijn. Het gebruik van cash geld ligt in Noorwegen al bijzonder laag, zo’n 6% van alles transacties. Het voorstel van DNB is dan ook om te beginnen met het briefje van 1.000 kronen te elimineren. DNB en Nordea, de 2e grootste bank in Noorwegen, gebruiken al geen cash geld meer in hun bankkantoren. Maar het is duidelijk dat er vooral 2 winnaars zullen zijn bij het verbieden van briefjes en munten: overheden en banken.
- Iedere transactie kan belast worden
- Iedere transactie kan een commissie opgelegd worden
Bank run zijn ook uitgesloten aangezien klanten niet meer in rij moeten gaan staan om hun geld af te halen. Wanneer een bank insolvabel wordt, kan men een bail-in doorvoeren zonder dat er een bank run aan vooraf kan gaan. Wanneer er geen cash geld meer in het systeem zit, heb je in feite maar 2 opties meer over: negatieve rentevoeten en taksen op geld aanvaarden … of je geld uitgeven. En is dat nu niet net hetgeen de centrale banken en overheden willen?