Wanneer aandelen verkopen Een goede voorbereiding is het halve werk. De aandelenmarkten kenden een sterke remonte van vorige week woensdagmiddag tot en met vrijdag. Na een totale capitulatie moesten de centrale banken de markten weer komen redden, deze keer in de persoon van Mario Draghi. Maar als de correctie zich terug verder doorzet, zijn er 2 activa die je absoluut moet hebben om je portefeuille te beschermen. Alleen de Amerikaanse indices weten zich tot nu toe nog te handhaven in een stierenmarkt. Andere grote indices belandde al met hun hele hebben en houden in een berenmarkt, een daling van minstens 20%:

  • Japan
  • Groot-Brittannië
  • Europa
  • China
  • Canada

Maar een zware crash van de aandelenmarkt heeft ook zo zijn voordelen. Het biedt opportuniteiten waarvan je in een stierenmarkt enkel kunt dromen. Om de daling comfortbal door te komen, is het aan te raden om een deel van je portefeuille te alloceren in … cash en goud.

Geld winnen is geen geld verliezen

Goud schijnt nog niet zoals in 2011 maar het gele edelmetaal staat wel zo’n 5% hoger dan in het begin van het jaar. Het herstelt hiermee stilletjes aan zijn status van veilige haven in turbulente tijden. Ten tweede is het ook belangrijk om een deel cash geld te hebben. Cash brengt niets op, maar het verliest op korte termijn ook geen waarde. En cash geld geeft je de mogelijkheid om waardevolle activa te kopen aan een fractie van de prijs van enkele maanden geleden. Aandelen dalen gemiddeld 10% ieder jaar, 20% om de paar jaren, 30% enkele keren per decennium en 50% of meer in je leven. Hier moet je op voorbereid zijn. Een voldoende portie goud en cash behoeden je van zware verliezen. En zoals Buffett altijd zegt is geld verdienen in eerste instantie geen geld verliezen.

Emoties dansen als een Duivel op de beursvloer

Het moeilijkste is om in deze tijden je emoties onder controle te houden. Terwijl iedere vezel in je lichaam schreeuwt om te verkopen, is het in vele gevallen beter om door de zure appel te bijten. Maar een berenmarkt verleid je niet alleen om op het verkeerde moment te verkopen, het weerhoudt velen er ook van om op het juiste moment te kopen. Het vergt enorm veel moed om te kopen terwijl de rest als een bezetene alles verkoopt. Een aandelencrash is slecht nieuws voor diegene die hun geld op korte termijn nodig hebben, maar voor diegene die voor de lange termijn beleggen en die nog steeds in de mogelijkheid zijn om geld te investeren, is een aandelencrash goed nieuws.

<< Lees de 10 gouden regels voor beleggen van de beste beleggingsexpert van 2015 >>