Poetin olie

De lage olieprijzen zorgen voor flinke problemen in de wereld. Naar verluidt wil Rusland met Saoedi-Arabië praten over een verlaging van de olieproductie om de prijzen te stabiliseren. Zo’n verzoek lijkt niet meer dan logisch, want het land van Vladimir Poetin ondervindt flinke last van de lage prijzen. Toen Vladimir Poetin president werd in 2000, stond de olieprijs op 28,40 dollar per vat. Na een vijfjarige periode van prijzen boven de 100 dollar, is de cirkel 15 jaar later weer rond. De lage olieprijs zorgt voor veel problemen in de Russische economie. Hieronder volgen de drie belangrijkste uitdagingen op een rij:

Het begrotingstekort is nog groter dan verwacht

De belastingkomsten van Rusland zijn voor 50 procent afhankelijk van olie en gas. De begroting voor dit jaar gaat uit van een begrotingstekort van 3 procent bij een olieprijs van 50 dollar per vat. Voorlopig ziet het er niet naar dat deze inschatting behaald zal worden. Zoals het er nu voorstaat, zal de Russische regering voor maar liefst 19 miljard dollar extra moeten bezuinigen om de begrotingsdoelstellingen voor dit jaar te behalen.

-1x-1

De inflatie in Rusland neemt toe

De afgelopen 10 jaar was de Russische consument een belangrijke kracht achter de groei van de economie. Maar dat is nu anders. Consumenten spenderen minder, omdat hun koopkracht afneemt door de toegenomen inflatie. En dat is weer het gevolg van een lagere olieprijs. Hoe kan dat? Door de lagere olieprijs neemt de waarde van de roebel af. Dit leidt ertoe dat consumenten meer roebels moeten uitgeven voor dezelfde hoeveelheid producten. En daarbovenop komen de geopolitieke spanningen. De internationale boycot door de VS en de EU zorgt voor minder vraag naar roebels, waardoor de waarde van de munt afneemt.

-1x-1-2

Het BBP krimpt

Bijna 50 procent van het BBP bestaat uit olie-gas en mijnbouw. In 2001, toen Poetin opriep om de economie te diversificeren, was dat cijfer nog maar 28 procent. De invloed van commodities is dus in de periode onder Poetin alleen maar groter geworden. Een forse daling van commodity-prijzen resulteert dan ook in een krimp van de Russische economie.

-1x-1-3

Het is duidelijk dat Rusland met grote economische problemen kampt. De geruchten over een mogelijk overleg met Saoedi-Arabië zullen dan allicht ook een kern van waarheid bevatten…

<<< Ontdek hoe ook jij BEURSMILJONAIR kan worden >>>